Graafik: Eesti pakub ELi üht odavaimat mobiilset internetti

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased võivad rahus internetis edasi surfata, sest meil on andmesidemaht Euroopa üks odavamaid.
Eestlased võivad rahus internetis edasi surfata, sest meil on andmesidemaht Euroopa üks odavamaid. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu riikides on mobiilse andmeside hinnad väga erinevad. Eesti kuulub hetkel veel oma hindadega Euroopa Liidus odavaimate riikide hulka.

Soome telekommunikatsiooni nõustamisfirma Rewheel testis, kui palju mobiilset 4G andmesidemahtu saab inimene 35 euro eest kuus, kui tema pakett sisaldab lisaks vähemalt 1000 minutit kõneaega ja piiramatut sõnumite hulka, vahendab Politico.

Selgus, et Euroopa Liidus on hindade vahel suured käärid – kui näiteks Eestis saab selle raha eest 40 gigabaiti andmesidemahtu, siis Ungaris saab sama raha eest vaid 0,5 gigabaiti.

«Kui üldiselt Eesti kontekstist rääkida, siis viimasel kümnendil on Eesti olnud mobiilivõrkude ja mobiilse interneti teenuse arendamisel teerajaja siinses regioonis. Eesti oli näiteks ka esimene riik Euroopas, mis sai täielikult kaetud uue põlvkonna 4G levialaga 2012. aasta suvel,» kommenteeris tulemusi Elisa võrgujuht Andrus Kaarelson.

Eesti Telekomi meediasuhete juht Raigo Neudorf ei näe hetkel Eestis andmeside osa ka kardinaalset kallinemist. «Graafik iseloomustab Eestit kui innovatsiooni- ja tehnoloogiasõbralikku riiki, kus tipptasemel mobiilsidetehnoloogia on muutunud tavapäraseks ja taskukohaseks teenuseks. Samas on oluline vaadata ka iga teenuse sisse - madalaim hind ei tähenda alati parimat teenust ning teinekord pakub veidi kallim teenus mitmeid põnevaid lisaväärtusi,» selgitas Neudorf.

Tele2 tootedirektor Katrin Aron ütles, et kui kõnehinnad on viimastel aastatel pidevalt langenud, siis andmeside puhul sama trendi loota pole. «Me teeme regulaarseid mahukaid investeeringuid, mistõttu andmeside hindade üldist kukkumist loota ei ole. Sõltuvalt kliendi vajadustest mahtude osas võib hind segmenditi pigem kohati veidi tõusta,» ütles Aron.

Rewheeli uuringus oli parim tulemus Soomel, kus 35 euro eest saab kuus 50GB andmemahtu. Prantsusmaal, Taanis, Lätis, Rootsis ja Ühendkuningriikides saab kuus võrdselt 20GB internetti.

Üsna kallis on andmeside ka Saksamaal, kus 35 euro eest saab vaid ühe gigabaidi internetti ja makstes 60 eurot, jääb maht ikkagi viie gigabaidi juurde.

Võrdlusest jäid välja Belgia, Kreeka, Küpros, Malta ja Bulgaaria, sest nendest riikidest ei leitud kriteeriumitele vastavaid mobiilipakette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles