Kanal 2 lahkub vabalevist

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuli Roosma pere seiklused Hiinas.
Tuuli Roosma pere seiklused Hiinas. Foto: Kanal 2

Kanal 2 lahkub Urmas Oru sõnul vabalevist ning on tulevikus nähtav ZUUMtv, Viasati ja kaabel-tv operaatorite vahendusel.

«Me oleme juba TV3 uudist kommenteerides öelnud, et eeskuju on nakkav. Ja vaadates erinevate riigiametite reaktsioone eelmainitud uudisele, on selge, et tegelikult polegi riik tegelikult huvitatud erakanalite kättesaadavusest,» ütles Kanal 2 juht Urmas Oru.

«Kahjuks on erinevad reklaamikitsendused ja muud koormised teinud erakanalite edasise toimimise vabalevis täiesti mõttetuks. Lihtne näide on käimasolevad korvpalliliiga finaalid – üks ja sama ülekanne on paralleelselt nii veebis kui teles, aga veebis tohib reklaame, näiteks ka alkoholi-, kiirlaenu-, hasartmängu- jms reklaame, näidata ilma igasuguse piiranguta, teles peab vaatama kellaaegu ja kõike muud «põnevat» mida seadus ette kirjutab,» märkis Oru.

Samamoodi on Oru sõnul lindprii-staatuses kõik välismaist päritolu, kuid eestikeelseid subtiitreid ja kohalikke reklaame lisavad kanalid. «Miks peaksid suured erakanalid nikerdama ja vaevlema ja võrreldes teistega raha pealegi maksma selle eest, et lihtsalt olemas olla ja tegutseda ebavõrdses konkurentsis muude reklaamikanalitega?» küsis Oru ja lisas, et ilmselt on vabalevist lahkumine üksnes esimene samm pikemal teel.

«Oleme tõsiselt kaalumas varianti võtta tulevikus endale nn Ofcom-litsents või registreerida oma tegevuskohaks näiteks Läti, et siis ilma liigsete probleemideta Eestisse oma programmi edasi levitada,» sõnas ta.

Tänavu aprilli alguses teavitas vabalevist lahkumisest ka telekanal TV3. Nemad põhjendasid seda otsust öeldes, et vabalevis oleks on liiga kallis ja tehnoloogiliselt perspektiivitu. Tollal ütles Oru, et erakanalitel on sarnased mured, aga Kanal2 lahkumise kohta ta konkreetseid vastuseid ei andnud.

Emori andmetel suurenes vabalevi vaatajate osakaal möödunud aastal üheksa protsenti ja vabalevi vaatajaid on kokku 15 protsenti kõigist peredest. Tehnilise järelevalve ameti andmetel on neid peresid veelgi rohkem –18 protsenti. See teeb kokku üle 200 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles