Viis sammu kontrollimaks, et kasutad mobiilipanka turvaliselt

, Swedbanki elektrooniliste kanalite juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Oled just istumas lennukile, kui meenub,  et unustasid maksta üüri? Või telefoniarve? Või hoopiski vana võla sõbrale? Mida teed? Mobiilimakse tundub parim lahendus. Aga kui turvaline see on? Näpunäiteid mobiilipanga kasutamiseks jagab  Swedbanki elektrooniliste kanalite juht Arno Pae.

Mobiilipank võimaldab jooksult makseid teha. Pangatehinguteks on vaja vaid oma mobiiltelefoni, internetiühendust ja kahte parooli.

 Ent tihtipeale jääb siiski küsimus – kas see on ikka turvaline? Kuidas olla kindel, et mõni nurjatu häkker sinu konfidentsiaalsele infole ligi ei pääse ja arvet tühjaks ei tee?

Hirm turvalisuse puudumise ees on üks faktoreid, miks inimesed pole mobiilipanka kasutama hakanud. Samas ei ole selleks põhjust, sest mobiilipank on sama turvaline kui internetipank. Mobiilipanka sisenemine käib täpselt sama moodi nagu netipanka, välja arvatud ID-kaart, mida mobiilis kusagile panna pole. Seega on kõige mugavam ja kiirem kasutada mobiilis mobiil-ID’d. Kõik pangad investeerivad väga suuri summasid mobiili ja internetipankade turvalisusesse. Ja ehkki osade toimingute tegemiseks ei pea alati sisse logimagi, ei peaks kartma ka seda, et telefoni juhuslikult leidnud inimene mobiilipanga abil sinu raha meelevaldselt endale kannab. Ilma sisse logimata saab maksta  vaid saajatele, kellele ka varasemalt on ülekandeid tehtud.

Viis nõuannet kontrollimaks, et kasutad mobiilipanka turvaliselt:

1. Lae mobiilipanga rakendus alla üksnes ametlikust rakendustepoest (Appstore või Google Play).  Hoia silma peal, et kasutaksid alati kõige uuemat operatsioonisüsteemi ja rakendusi.

2. Kasuta ainult usaldusväärseid Wifi võrke pangatoimingute tegemiseks ja lülita välja Bluetooth, NFC, kui sa neid ei kasuta. Ka nende kaudu võivad pahatahtlikud häkkerid sinu telefoni jõuda.

3. Aktiveeri numbriline klahvilukk. Telefonile või tahvelarvutile parooli panemine lisab Sinu mobiilipangale ja kõigele su telefonis veelgi turvalisust. Kui oled oma telefonile parooli pannud, on varastel sinu telefoni märksa raskem kasutada, kui nad on suutnud selle kuidagi näpata.

4. Ära hoia oma mobiilipanga parooli nähtavas kohas. Võib tunduda triviaalse nõuandena, kuid ära hoia oma mobiilipanga paroole nähtavas kohas. Kas siis desktopil, või veelgi hullem – kleebituna telefoni tagaküljele. Lisaks, ära jaga oma paroole SMS-i teel ega pildista neid üles. Kui aga juhtute telefoni kaotama või soovite muul põhjusel teenuse kasutamise peatada, siis võtke ühendust oma pangaga.

5. Jälgi, milliseid rakendusi alla laed. Milliseid õigusi küsivad rakendused laadimisel? Kas need on mõistlikud ja vajalikud? Mida kirjutatakse rakenduse kohta kommentaarides? Telefon on nii turvaline, nagu kõige ebaturvalisem rakendus selles. Lisaks lae alla turvalisust suurendavad rakendused.  Vali näiteks 360 Security, CM Security või Lookout mobile security, mis pakuvad  kaitset tarkvaradele, mis ei pruugi head teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles