Katteta terviseväidetega toitude kõrvaldamine lükkub edasi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa toiduohutusamet näeb juba pikalt vaeva toidutoodete terviseväidete uurimisega.
Euroopa toiduohutusamet näeb juba pikalt vaeva toidutoodete terviseväidete uurimisega. Foto: SCANPIX

Euroopa toiduohutusametis käib juba pikemat aega töö selle nimel, et kõrvaldada toidutoodetelt tarbijaid eksitavad väited nende tervistavate omaduste kohta. Kuigi tänaseks on amet teinud ära suure töö, tuleb tarbijatel tulemusi veel oodata.

Kontrollitud ja lubatud väidete nimekiri pidi avalikuks saama juba selle aasta jaanuaris ja vastav euroliidu regulatsioon oleks pidanud järgnema tänavu sügisel. Vastavalt Euroopa Komisjoni hiljutisele otsusele ei pruugi need sammud aga tõeks saada enne järgmise aasta lõppu, kirjutas Euroopa Liidu institutsioonides toimuvat vahendav portaal euractiv.com.

Viivituse põhjuseks on see, et toiduohutusamet pole oma hinnangutega valmis jõudnud. Läbivaatamist ootavad veel taimsete lisandite nagu Aloe vera, päevakübara, ženženni, ingveri ja rohelise tee ekstrakti mõju kohta käivad väited. Nendega peaks amet uue tärmini järgi valmis saama 2011. aasta juuniks ning seadusandlike meetmetega saab jätkata alles pärast seda.

Toidutööstuse jaoks on tegemist igati mõistliku sammuga, tarbijaorganisatsioonide hinnangul jäetakse inimesed aga põhjendamatult teadmatusse.

Suurbritannia tarbijaorganisatsiooni Which? tegevjuht Peter Vicary-Smith on öelnud, et seni teadaolevate andmete järgi ei pea vett 80 protsenti tootjate esitatud terviseväidetest ja uute tähtaegade seadmine annab neile lihtsalt rohkem aega tarbijaid tüssata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles