Supertelereid müüakse Eestis sobiva telepildi puudumisest hoolimata

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
105-tollise ekraaniga UHD teler.
105-tollise ekraaniga UHD teler. Foto: Reuters/ScanPix

Uuringu kohaselt on UHD telerite müük Eestis kümnekordistunud, kuigi Eesti telekanalid ei edasta ülikõrgresolutsioonilist pilti.

«Kõrgresolutsioonilised FHD ehk Full HD telerid on müügil olnud juba rohkem kui kümme aastat ning ülidetailset 4K pilti näitavad UHD telerid kaks aastat. Telerid on arenenud väga kiiresti, kuid telekanalite üleminek kõrgema lahutusvõimega pildile on aeglasem protsess,» rääkis  Samsung Electronics Baltics koduelektroonika müügijuht  Taago  Tulf.

Kaks aastat müügil olnud UHD telerite müüginumbrid näitavad kasvavat nõudlust võimsate telerite järele. «Teler ei tähenda enam pelgalt kanalite vaatamist, vaid on muutunud koduseks multimeediakeskuseks, millega võrdlemisi palju vaadatakse ka internetis saadaval olevaid FHD või UHD tasemel filme ja telesarju,» ütles Tulf.

Aprillis müügile tulnud Samsungi SUHD teleril on võimas ülesskaleerimise tehnoloogia, mis võimaldab telerist vaadata ka madalama lahutusvõimega telesaateid, filme ja videoteenuseid, mida tehnoloogia aitab olenevalt allikast tõsta peaaegu ülikõrglahutuse tasemele. Sobiliku lahutusvõimega UHD või  FHD tasemel sisu näitab teler aga erakordse detailitäpsusega.

Tulfi sõnul eristab Samsungi SUHD telerit teistest UHD teleritest selles kasutusel olev uudne nanokristall-ekraanitehnoloogia. «SUHD on põhimõtteliselt UHD, kuid oluliselt laiema värvipalettiga,» rääkis Tulf. Kui parim UHD teler näitab 16 miljonit erinevat värvitooni, siis SUHD teler suudab edastada kuni 64 korda rohkem värve ehk isegi kuni miljard värvi.

FHD ehk Full HD teler näitab kõrglahutusega pilti, millel on 1080 horisontaalset rida piksleid ja 1920 vertikaalset rida, mis teeb pikslite arvuks kaks miljonit. UHD ehk ultra-high definition teler näitab ülikõrglahutuse pilti, millel on 4096 korda 2160 pikselirida ehk selliste telerite pilt on neli korda võimsam kui FHD pilti näitavatel teleritel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles