Rootsis tabas laastav viirus tuhandeid arvuteid

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis leviv arvutiviirus võimaldab tühjendada ka kliendi pangakonto.
Rootsis leviv arvutiviirus võimaldab tühjendada ka kliendi pangakonto. Foto: SCANPIX

Rootsis levib kulutulena hävitav arvutiviirus, mis avab juurdepääsu kõigile kasutaja dokumentidele ning võimaldab sekunditega tühjendada ka arvutiomaniku pangakonto.

Viirusega asus võitlusesse Rootsi haldusorgan MSB, mis tegeleb kriiside ajal tsiviilkaitsega, vahendab The Local Rootsi rahvusringhäälingut.

MSB turvalisuse ekspert ütles, et viirus oskab ennast hästi peita, kuid samal ajal suurt kahju tekitada. Tema sõnul on viirust väga raske eemaldada ja selleks on enamasti vajalik arvuti täielik tühjendamine.

Viirus levib petukirja teel. Inimestele tundub justkui oleks nende emailile saabunud kiri Rootsi elektroonikapoelt Elgiganten või online-muusikapoelt Cdon, väites, et kasutaja on poest tellinud tuhandete kroonide väärtuses kaupa.

Kui selleks hetkeks juba vihale aetud inimene kirja avab, on Rootsi politsei sõnul juba liiga hilja. Hetkel puuduvad täpsed andmed, kui paljud arvutid on viirusega nakatunud, kuid eeldatavasti on neid üle tuhande.

See nn Trooja hobuse viirus avab ligipääsu kasutaja arvutisse ning salvestab kõik sealolevad andmed, sealhulgas ka panka sisselogimiseks vajalikud koodid. Turvalisuse ekspert selgitas, et kui arvuti on viirusega nakatunud ja inimene logib oma internetipanka sisse, avaneb võltsitud lehekülg ning pangaülekannet tehes tühjendavad petturid kliendi arve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles