Imemaitsvad ahjuõunad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Nami-nami eestvedaja Pille Petersoo armastab mõnusa mandli-iirisekattega ahjuõunu – tehke järele.

Praegu on kodumaiste õunte kõrgaeg ja igal nädalavahetusel naasen vanaema juurest järjekordse suure õunakotiga. Olen korduvalt küpsetanud kõiksugu õunakooke, valmistanud õuna-mannavahtu ja õuna-leivakreemi.

Ent juba kolmandat sügist järjest on mu lemmikuks ahjus küpsetatud õunad tõeliselt mõnusa mandli-iirisekattega. Kindlasti ei ole see ahjuõunte tegemiseks kõige odavam variant – mandlilaastud ja fariinsuhkur maksavad mõlemad omajagu, ent selle magusroa valmistamine on imelihtne, tulemus maitsev ja see sobib  hästi ka veidi pidulikumale lauale. Soovitan soojalt!

Ahjuõunad mandli-iirisekattega
Kuuele kuni kaheksale – olenevalt õunte ja sööjate nälja suurusest
•    6–8 suuremat õuna
Mandli-iirisekatteks:
•    50 g võid
•    2 dl fariinsuhkrut
•    2 dl 35% rõõska koort
•    1 kuhjaga sl kartulitärklist
•    50 g mandlilaaste
Serveerimiseks:
•    vanillijäätist

Kui kasutad poeõunu, koori need esmalt. Koduaia pritsimata õunad võid vabalt koorimata jätta.
Eemalda õuntelt südamik ja lõika ristipidi pooleks (või lõika õunad pikkupidi pooleks ja uurista seemnekoda välja). Aseta õunapoolikud võitatud ahjuvormi, lõikepind allpool.

Sega katteained potis, kuumuta keemiseni ja vala ühtlaselt õuntele. Tõsta vorm 200-kraadisesse ahju ning küpseta selle keskosas 20–30 minutit, kuni õunad on pehmed. Lase enne serveerimist paar minutit jahtuda. Kõrvale paku külma vanillijäätist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles