Veremaitseline banaan šokeeris ostjat

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nägi välja ehmatuse tekitanud banaan.
Nii nägi välja ehmatuse tekitanud banaan. Foto: Lugeja foto

Nädala alguses ühest Tallinna Rimist kilo banaane ostnud naine sai suure ehmatuse osaliseks, kui üks neist osutus veremaitseliseks ja nägi seestki tumepunane välja.

«Kuna pealt oli banaan ilus, siis võtsin ampsu, kahtlustama midagi,» rääkis esmaspäeval Tallinna Magistrali Rimist kilo banaane ostnud naine, kes koheselt pärast seda tundis suus kerget vere maitset.

«Viskasin kohe pilgu banaani sisemusele ja sülitasin suutäie välja – banaan oli seest tumepunane,» sõnas naine. Kuna ta aga Google abiga ei leidnud ühtegi vastet, millega võiks tegu olla, siis kahtlustas ta kõige halvemat. «Vahepeal ringles info HIV ja AIDSi haigete verega nakatunud apelsinidest,» märkis ta.

Viimase poole aasta jooksul on eestlased meediale teada andnud mitmest veidrast leiust banaani sees. Veebruari lõpus teatas üks Viljandi Maximast ostnud neiu sarnasest juhtumist. Kuu aega hiljem andis sellisest leiust teada ka Pärnu keskuse Delice toidupoest banaane ostnud neiu. Maxima andis hiljem teada, et partii Costa Ricalt pärit banaane hävitati pärast leidu.

Peamiselt on ostjad kahtlustanud, et tegemist on mürgise Brasiilia rändämbliku vastsetega. Ämblik pesitseb peamiselt Ladina-Ameerikas. Selle on aga seni kõik Eesti putuka- ja taimeteadlased ümber lükanud, kuna tavaliselt leiab rändämbliku vastsed puuvilja välispinnalt, mitte seest. Ennekõike on leiu näol olnud tegemist taimeseenega, mis on inimesele ohutu.

Seekordset lugeja leidu kommenteerides sõnas bioloog Urmas Tartes, et mingi putukaga siinkohal kindlasti rääkida ei saa. «See on nüüd väga suure tõenäosusega mõni taimehaigus,» märkis bioloog. Ta pakkus, et tegemist on mõne seenhaigusega.

Kuigi foto järgi on diagnoosi panemine mõnevõrra raskendatud, pakkus sama välja ka Tallinna botaanikaaia taimekaitsespetsialist Pille Hermann. «Tõenäoliselt võib olla tegemist sama seenhaigusega, kellest ka talvel rääkisime, aga kahjuks on raske foto järgi öelda,» sõnas spetsialist.

Muuhulgas märkis ta, et arvatavasti on viimase poole aasta juhtumid tekitanud inimestes banaanide ostmisel kõrgendatud ärevuse. «Kui keegi ostab poest õuna ning avastab, et see on seest mädanenud, siis visatakse see lihtsalt prügikasti, enamasti ei paluta poest ka raha tagasi,» nentis ta.

Rimi kvaliteedijuht Evelin Edro sõnul ei olnud neile see probleem veel jõunud ning ükski teine klient ei ole sarnase juhtumi üle kurtnud. «Tegu tundub tõesti olevat mingi taimehaiguse või –kahjuri tööga,» sõnas ta. Kuna fotol ei olnud näha banaani brändikleepsu, ei saanud ta kindlalt öelda, mis maalt pärit banaanidega tegu oli.

«25. mail võis Rimi ketis müügil olla kahe brändiga banaane: Costa Ricast pärit Dole või Kolumbiast pärit Cobana, ütles Edro. Ta lubas, et saadab mõlemale tarnijale ka vastava küsimuse. Tänase päeva seisuga selle partii banaane kindlasti enam müügil pole.

Muuhulgas tõi ta välja, et kui tegemist oli seenhaigusega, mida spetsialistid välja pakkusid, siis selle esinemine iseenesest näitab, et banaaniistanduses ei ole toimunud fungitsiidide ehk seenhaiguste tõrjeks kasutatavate mürkide liigkasutust.

Banaaniostja andis hiljem Postimehe tarbijatoimetusele teada, et oli saatnud päringu ka veterinaar- ja toiduametile. «Nende sõnul on suurema tõenäosusega ikkagi seenhaigusega Nigrospora musse, mis pole inimesele ohtlik, seisis talle saadetud vastuses. Miks see just vere maistega on, ei olnud kirjas välja toodud. Samas kinnitati, et välismaa meedias varasemalt teemaks olnud HIViga nakatatud apelsinide jutt ei vastanud tõele.

«Igatahes, see ehmatus võttis igasuguse banaani isu väga pikaks ajaks ära,» võttis banaaniostja oma ehmatust tekitanud kogemuse kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles