Paljud inimesed rikuvad kalmistuseadust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on komme sageli kalmistul käia.
Eestis on komme sageli kalmistul käia. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuigi juba mitu aastat kehtib seadus, mille järgi peavad hauaplatside kasutajad selle ka registreerima, pole paljud oma lähedaste kalmude eest hoolitsejad  seda siiski teinud.

Kalmistuseadus ütleb, et kalmistu haldaja peab koguma tema hallatavale kalmistule maetud isikute, hauaplatside ja hauaplatside kasutajate kohta andmeid, kirjutab Raplamaa Sõnumid. Seadus jõustus juba mitu aastat tagasi, kuid siiani on väga paljud hauaplatside hooldajad end registreerimata jätnud.

EELK Rapla Maarja-Mag­daleena koguduse juhatuse esimees Raivo Erm ütleb, et registreerimine lihtsustab kalmistu haldamist, sest siis on teada, kes vastutab. Ta usub, et vähene registreerimine seisab pigem puuduliku teabe taga. Inimesed ei ole kursis, et seda teha tuleb või ei mõisteta selle vajalikkust.

Rapla kalmistu hauaplatsi kasutajaks saab end registreerida Rapla vallavalitsuses. Valla maakorraldusspetsialist Sirje Salu kinnitab, et enamikul on see tõesti tegemata. «Oleks ju kena, kui igal platsil on inimene, kes selle eest vastutab, ja plats oleks kenasti hooldatud,» ütleb Salu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles