Kahtlus: maksuameti tegevus rikub välismaalt tellitud kaupa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud veebipoest tellitud kaunad lõhnavad ebameeldivalt.
Tuntud veebipoest tellitud kaunad lõhnavad ebameeldivalt. Foto: Vanillabazaar

Välismaa veebipoest tellitud vaniljekaunade pakk lõhnab kõrbenud plasti järele ja kauba tellinud naine kahtlustab, et selle põhjuseks võib olla paki läbi valgustamine.

«Inimesed tellivad välismaalt palju öko- ja muid toidukaupu, mida Eestist kas ei saa või ei taha osta, aga Omniva valgustab need pakid läbi,» rääkis Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördunud Anneli. Naise sõnul saab ta aru, et tollinõudeid on vaja täita ja  läbivalgustamine on vajalik, aga sel juhul tekib tema sõnul probleem,  kuidas on tagatud toiduohutus. «Kui netis lugeda USA toiduamet FDA aruandeid, siis seal on kirjas, et plastpakendis toitu ei tohi  läbi valgustada,» rääkis hobikokk. Ta lisas, et kui toiduaineid (näiteks pähkleid või puuvilju) puhtuse eesmärgil desinfitseeritakse, siis ka need ei tohi olla pakendatud.

«Mind huvitab, mis meetoditega Omiva seda teeb, kuidas ta tagab selle, et see plast kõrbema ei lähe ja et sealt ei imendu toidu sisse kahjulikke kelmikaale?» soovis ta teada.

Annelil on muretsemiseks põhjus, sest ta sai hiljuti kätte  Vanillabazaari poest tellitud premium-klassi vaniljekaunad, mis olid metallkarbis ja pakitud plastkottidesse. «Pärast karbikaane avamist tuli vastu kirbet plastihaisu. Kaunad on saanud tuulduda, kuid see  kirbe lõhn on siiani alles,» jagas Anneli oma kogemusi.

Ta  lisas, et ilmselt nii hea mainega firma, mida soovitavad suured Suurbritannia väljaanded, oma kaupa haisvasse plasti ei paki. Samas kinnitati talle Omnivast, et pakke tõesti valgustatakse läbi.  «Minul puudub kindlus, mida ma nüüd üle 100 euro maksnud kaunadega peale hakkan, kas ma tohin neid kasuta või mitte,» tõdes ta.

Ka jääb talle arusaamatuks, miks Omniva ei registreeri, milliseid pakke läbi valgustatakse, et inimesed saaksid seda kontrollida. «Tänapäeva infoühiskonnas ei tohiks see ju väga keeruline olla,» tõdes ta.

Omnivast kinnitati, et pakkide kontrollimisega tegeleb maksu- ja tolliamet. Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul kasutatakse postipakkide läbivalgustamiseks röntgenseadmeid, mida pidevalt hooldatakse ja kontrollitakse. «Seadmete kiirgus on sellises koguses, mis ei kahjusta toiduained ega ka elusorganisme,» kinnitas ta.

Postisaadetisi valgustatakse läbi vastavalt tehtud riskianalüüsile. «Eelkõige peame terasemalt silmas neid pakke ja maksikirju, mille puhul on kahtlus, et need võivad sisaldada keeldude ja piirangutega kaupa või esemeid, mille kohta on vaja esitada kirjalik deklaratsioon,» rääkis ta. Kindlasti on tolli tähelepanu all saadetised, mille dokumentidele kantud andmed ei ole usutavad või ei sisalda vajalikku või õiget infot, näiteks kui paki sisuks on lihtsalt märgitud kingitus ehk «gift».    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles