15 asja sinu CVs, mis kedagi ei huvita

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihti lisavad tööotsijad CV-sse ebaolulist infot, mistõttu intervjuule ei kutsutagi.
Tihti lisavad tööotsijad CV-sse ebaolulist infot, mistõttu intervjuule ei kutsutagi. Foto: SCANPIX

Tööandjatele saadetavates elulookirjeldustes tehakse endiselt palju vigu ning lisatakse ebavajalikku informatsiooni.
 

Tihti heidavad tööandjad mõne CV kõrvale juhul, kui kandidaat kasutab roosat kirjavärvi, kirjutab oma 15 aasta tagustest töökogemustest või edastab ebamäärase ja puuduliku dokumendi, vahendab Genius Beauty. Järgnevalt viisteist punkti, mis tööandjat Sinu CVs ei huvita. 

  1. Universaalne CV. Ära kandideeri samasse firmasse turundaja, sotsiaalmeedia spetsialisti ja programmeerija ametikohale samasuguse CVga.
  2. Sinu põhjalik elulugu. Kedagi ei huvita Sinu lühikesed suvetööd. Eesmärk on esile tuua kõige tähtsam informatsioon, milliste kogemuste poolest oled Sa parim kandidaat antud töökohale.
  3. 15 aasta tagune ametikoht. See on kirjutamata reegel, et rohkem kui 15 aasta tagused ametikohad ei ole oluliseks teabeks.
  4. Liiga keeruline CV. See peaks olema lihtne ja selge, et tööandja saaks kiire ülevaate tähtsaimast informatsioonist.
  5. Ebamäärased fraasid. «Otsin huvitavat ja arendavat tööd» on aegunud lause, mida kasutab peaaegu iga teine kandidaat. Loe uuesti töökirjeldust ning keskendu sellele, milliste oskustega töötajat otsitakse.
  6. Isiklikud detailid. Informatsioon poliitiliste ja religioossete vaadete kohta pole vajalik.
  7. Oskused, mis on niigi kõigil. Iga vähegi arvutit kasutada oskav inimene saab hiilata Exceli-alaste teadmistega – see pole midagi uut.
  8. Selgituseta lüngad. Kui sa lahkusid töölt ning töötasid järgmised kaks aastat vabakutselisena, tasub seda siiski mainida, mitte jätta kaheaastast lünka. Kui omandasid vabakutselise aja jooksul uusi oskusi ja kogemusi, on see eriti tähtis.
  9. Eripärased kirjasuurused ja -värvid. Sellised CVd pannakse tihedamini kõrvale kui harjumuspärased.
  10. Pooltühjad profiilid suhtlusvõrgustikes. Kui tööandjale Su resümee meeldib, uurib ta Sinu kohta kindlasti ka suhtlusvõrgustikest, enne kui intervjuule kutsub.
  11. Detailne kirjeldus varasematest töökohustustest. Selle asemel võiksid keskenduda tööalastele saavutustele.
  12. Ebamäärane info Sinu edusammude kohta. Pole hea tava kirjutada näiteks «Lõpetasin projekti õigeks tähtajaks», vaid «Mul oli kandev roll firma uue haru avamisel. Avamispäeval suurendasime kliendibaasi kolmekordselt ning püsiklientide arvu 33 protsendi võrra.»
  13. Valeinformatsioon. See on loogiline, et CV peab sisaldama vaid tõest teavet. Reeglina paljastatakse valetajad varem või hiljem.
  14. Firmasisene meiliaadress. Tööandjad uuest firmast sooviksid kontakteeruda pigem Sinu isiklikul meiliaadressil.
  15. Soovitajate puudumine. Parem on teha nimekiri kontaktidest, kelle juures oled töötanud ning kes oskaksid sind kui töötajat iseloomustada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles