Haigus, mis ohustab kassiomanikke

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass võib jahtida kõiksuguseid hiiri.
Kass võib jahtida kõiksuguseid hiiri. Foto: Panther Media

Hiljutises uuringus leiti seos kasside organismis esineva parasiidi Toxoplasma gondii ja vaimuhaiguse vahel.

Johns Hopkinsi ülikooli meditsiinikooli teadlased E. Fuller Torrey ja Robert H. Yolken uurisid selle parasiidi ning vaimuhaiguste (skisofreenia ja bipolaarse häire) seost ning leidsid väljaandes Schizophrenia Research avaldatud uuringus, et kassiga koos elanud lastel arenes hilisemas elus suurema tõenäosusega vaimuhaigus, kirjutab väljaanne TIME.

Uurijate sõnul on see kolmas uurimistöö, mis seda seost kinnitab. Kassiomanikel soovitavad uurijad katta liivakast alati kaanega, kui kass seda parasjagu ei kasuta.

Parasiit Toxoplasma gondii tekitab nakkushaigust toksoplasmoos, mis kandub edasi ka inimestele. Haigus levib kasside väljaheidetega.

Haiguste leviku tõkestamise ja preventsiooni keskuse andmetel võib see haigus olla enam kui 60 miljonil ameeriklasel. Samas ei ole enamikul neist sellest aimugi, sest neil ei esine sümptomeid.

Toksoplasmoosi haigestumine võib aga olla ohtlik raseduse ajal ja immuunpuudulikkusega inimestele. Haigus võib häirida loote arengut, tekitada gripilaadse haiguse ning äärmuslikel juhtudel võib see lõppeda pimedaks jäämise või nurisünnitusega.

Normaalse immuunsüsteemiga inimesel vaevusi mittepõhjustav toksoplasmoosinakkus, mis on kindlaks tehtud toksoplasmavastaste antikehade esinemisega veres, tavaliselt ravi ei vaja, kirjutab inimene.ee portaal. Kindlasti vajavad aga ravi vastsündinud, immuunpuudulikkusega isikud ning esmakordselt nakatunud rasedad.

Toksoplasmoosi raviks kasutatakse antibiootikume. Raviskeemid on erinevad lastel, täiskasvanutel, rasedatel ja AIDS-i haigetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles