Newyorklased tahavad piirata restoranide soolakasutust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartlikrõpsud on väga soolased.
Kartlikrõpsud on väga soolased. Foto: SCANPIX

New Yorki terviseosakond on mures restoranitoitude kõrge soolataseme pärast, mida püütakse edaspidi reguleerida.

Linna terviseosakond tegi täna ettepaneku, et kõik restoraniketid lisaksid menüüdesse soolatopsi kujulise sümboli, vahendab Business Insider. Sellega hoiatatakse kliente, et selle sümboliga roogades on päevasest soovituslikust kogusest rohkem naatriumi, nimelt rohkem kui 2300 milligrammi ulatuses, mis on umbes üks teelusikatäis soola. Tervisesõbrad toetasid ettepanekut kui sammu lähemale suurema probleemiga võitlemiseks.

Soolatootjad peavad seda tühiseks ning mõned restoraniomanikud on avaldanud arvamust, et see tekitaks niigi koormatud restoranidele veel enam bürokraatiat.

Soolainstituudi juhataja Lori Romani arvates on ettepanek väär ning põhineb valitsuse seatud ebatäpsetel eesmärkidel.

Linna tervisenõunik doktor Mary Davis Bassett ütles, et teabe menüüdesse lisamine oleks lihtne viis, mis annaks klientidele olulist informatsiooni.

«See ei muudaks midagi toitude juures, aga annaks klientidele infot, milliste roogade soolatase on ohtlikult kõrge,» lisab ta.

Soola liigtarbimine tõstab kõrge vererõhu riski, mis võib viia südamerabanduse või insuldini. Keskmine ameeriklane tarbib igapäevaselt umbes 3400 milligrammi naatriumi ning ainult üks ameeriklane kümnest tarbib vähem kui teelusikatäie soola päevas.

«Kõrge naatriumitase on ilmselt üks suurimaid terviseprobleeme meie toiduvarude juures,» ütles Michael Jacobson tervisevaldkonna MTÜ-st.

Newyorklaste terviseuuringute andmetel on suures soolatarbimises enamjaolt süüdi töödeldud toidud ning restoranides müüdavad road. Ka USA toidu- ja ravimiamet üritab toidutööstust survestada vähendama soolataset ning püüab koostada uusi naatriumikasutuse eeskirju.

Mitmed ettevõtted on küll nõustunud, et nad võiksid soolataset toitudes vähendada, ent sealjuures võib jällegi tekkida probleem, et kliendid hakkavad kurtma mageda maitse üle. Näiteks on Campbelli supitööstus püüdnud soolatasemega tegeleda, ent oli sunnitud müügile tagasi tooma mõned kõrgema soolasisaldusega supid, sest sööjad hakkasid uuendatud maitset kritiseerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles