Veel rakendusi, millega laste nutiseadme kasutamist piirata

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanemad võivad telefonis seadistada sobivad rakendused oma lapsele.
Lapsevanemad võivad telefonis seadistada sobivad rakendused oma lapsele. Foto: SCANPIX

Paljudel Eesti lapsevanematel pole aimugi, mida lapsed nutiseadmest vaatavad, rääkimata võimalusest nende tegevusi seal piirata.

Samsung Eesti tootekoolitaja Henry Tiituse sõnul on lapsevanematele abiks mitmed rakendused ja seadmed, mida saab kasutada lapse jälgimiseks, arendamiseks ja nutiseadmete kasutamisaja piiramiseks.  

DinnerTime rakendus võimaldab vanemal määrata, millal laps nutitelefoni kasutada ei saa. Enda telefoni kaudu saab vanem kontrollida lapse telefoni kolmel erineval viisil: Dinner Time (söögiaeg), Bed Time (uneaeg) ja Take a Break (puhkepaus). Rakendus tuleb alla laadida nii vanema kui lapse telefoni ning need sünkroniseerida.

«Kui laps ei ilmu söögilauda, saab lapsevanem saata tema telefonile sõnumi, et seadet saab taas kasutada 30 minuti pärast,» tutvustas Tiitus.

Kids mode võimaldab vanematel peita nutiseadme sisu ja teha lapsele kättesaadavaks vaid talle sobivad eakohased rakendused. Vanemad saavad sisu blokeerida,  kasutusaega piirata ning valida, milliseid rakendusi lapsele lubada.

«Kids mode aitab vältida olukorda, kus lapsed kogemata kustutavad või lekitavad sotsiaalmeediasse näiteks mõne olulise töödokumendi,» selgitas Tiitus. 

Lastevanematele soovitab Tiitus veel GPS-rakendust Life 360: Family Locator, mille abil saab kindlaks määrata pereliikmete asukohad. Rakendusel saab lisada ka märguande, mis näitab, kui pereliige on turvaliselt näiteks kooli, kooriproovi või koju jõudnud.

«Lapsevanemal on oluline roll suunata lapsi nutiseadmes kasulikumalt aega veetma», kommenteeris Tiitus.

Seitse rakendust, mida hariduslikel eesmärkidel tasub oma lapse nutiseadmesse laadida:

  • MeBooks - e-raamatupood, mis sisaldab sobilikke raamatuid kahe- kuni kümneaastastele lastele. Lapsevanemad saavad ise kokku panna lastele sobiva raamatuvaliku, lisada neile heliefekte ja lindistada enda häält.
  • Peak-Brain Training, Brain Trainer Special ja Lumosity - mälu, loogilise mõtlemise ja keskendumise treenimiseks.
  • 2048 - mängud matemaatilise mõtlemise treeninguks
  • Formula Deck - matemaatika, keemia ja füüsika valemid.
  • Busuu - võõrkeele õppimiseks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles