Kuidas hooldada soojuspumpa?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojuspumba hooldamisel tuleb puhastada vaid filtreid.
Soojuspumba hooldamisel tuleb puhastada vaid filtreid. Foto: Toomas Huik

Õhusoojuspumbad on ABC Kliima Tallinna salongi juhataja Alvin Leetna sõnul n-ö hooldusvabad ehk isehooldatavad – umbes iga paari nädala tagant tuleks puhastada vaid filtreid.


«Kui see on olnud viis aastat näiteks, siis võiks tõesti üle vaadata ja põhjalikum puhastus teha. Kui see on tõesti väga käidavas ruumis, kus iga päev väga palju tolmu tekib, siis sinna on soovitatav tellida hooldust kord aastas. Aga eramajade puhul, kuhu need enamuses lähevad, seal ei ole vaja hooldust tellida,» selgitas kliimaseadmete salongi juhataja.

Leetna sõnul tasub reeglina hooldus tellida siis, kui seade hakkab teistmoodi käituma. «Osad firmad küll hirmsasti pressivad peale iga-aastast hooldust, aga tegelikult sellele vajadust ei ole,» lisas ta.

Kui aga seade näiteks ei anna enam sooja või teeb rohkem müra (näiteks ventilaatori mootor hakkab läbi minema) või on midagi hakanud välja lekkima või kui läbi filtrite on läinud väga palju mustust, siis tasuks ikkagi spetsialist kohale kutsuda.

«Reeglina arvestatakse, et seade võiks vastu pidada kümme aastat. On ka näiteid, kus see on veel rohkemgi kui kümme aastat vastu pidanud, näiteks viisteist aastat. Aga see ei tähenda, et ta tuleb siis kohe välja vahetada. Siis on võib-olla mõnda varuosa vaja vahetada,» selgitas Leetna.

Mehe sõnul võivad aga kümne aasta pärast olla juba oluliselt säästlikumad mudelid tehtud ning võib tekkida küsimus, kui otstarbekas on seadme parandamine ning kui odavad on varuosad. «Reeglina, kui seade on tootmisest maas, siis ei pruugi see varuosa kõige odavam olla ja mida aasta edasi, seda kallimaks ta läheb,» lisas ta.

Õhk-vesi soojuspumba hooldamisega on põhimõtteliselt sama lugu nagu õhk-õhk soojuspumbal. «Seal tuleb puhastada mudafiltrit, millega saab ise tegelikult hakkama,» ütles Leetna ning lisas, et püsikulu soojuspumba hooldamisel ei ole ja uusi filtreid osta pole vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles