Kodumasina seadmed muutusid nõudepesumasinas kasutuks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõudepesumasin.
Nõudepesumasin. Foto: SCANPIX

Kuigi köögimasinate müüja kasutusjuhend lubas pesta köögikombaini lisatarvikuid nõudepesumasinas, tulid sealt välja musta tahmakorraga kaetud ja kasutuskõlbmatud seadmed, kuna ostja ei olnud saanud õiget kasutusjuhendit kaasa.

Tarbija ostis möödunud aasta aprilli lõpus kauplejalt AS Ottender ja Valgemägi köögikombaini Bosch koos hakklihamasina lisaseadmega, makstes kokku selle eest 189,9 eurot. Kuna ta ei saanud tootega kaasa eestikeelset juhendit, pöördus ta koheselt kaupleja poole ja sai nädal aega hiljem juhendi, mis väitis, et kodumasinaga koos ostetud lisatarvikuid võib pesta nõudepesumasinas.

Möödunud aasta detsembris hakklihamasina osi esimest korda nõudepesumasinasse pannes leidis tarbija pärast pesu selle metallosadelt tahmakorra, mis oli muutnud lisaseadme kasutuskõlbmatuks.

Ta pöördus seejärel oma kaebusega kaupleja poole, kuid kodumasinate müüja tema nõuet ei rahuldnud. Seejärel pöördus ta tarbijakaitseameti poole, kus ei õnnestunud pool lepitada, mistõttu asi suunati edasi tarbijakaebuste komisjoni. Tarbija nõudis selle vahendusel kahjustada saanud hakklihamasina tarviku asendamist.

Kaupleja aga ei nõustunud tarbija kaebusega, selgitades oma kirjalikus vastuses, et köögikombainil on põhiseade ja selle juurde võib osta lissaeadmeid. Igal seadmel on oma kasutusjuhend. Kuna tarbija ei täpsustanud kasutusjuhendit paljudes, et ta tahab hakklihaseadme oma, siis seetõttu saadeti talle ainult põhiseadme juhend.

Kui tarbija oleks küsinud lisatarviku kasutusjuhendit, siis seal oleks ka kirjas olnud, et seadme metallosi ei ole lubatud nõudepesumasinas pesta. Seetõttu on kaupleja seisukoht, et tarbija eksis kasutusjuhendi vastu ning kaupleja ei vastuta seetõttu tarbijale tekkinud kahju eest.

Tarbijakaebuste komisjon uuris asja ja otsustas oma 11. juuni otsusega, et kaupleja peab siiski asendama kahjustada saanud lisaseadme. Oma otsust põhjendas komisjon sellega, et kaupleja peab andma tarbijale vajalikku teavet sellises ulatuses, nagu tarbija seda vajas.

Komisjoni sõnul ei juhtinud kaupleja ostu ajal tarbija tähelepanu sellele, et igal seadmel on oma kasutusjuhend ning ei väljastanud talle ei ostu ajal ega ka hiljem kasutusjuhendit hakklihamasina tarvikute kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles