Siiri Erala: osturallijaid ootavad eurohõngulised hinnad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osturalli tuleb taas, seekord eurohõnguliste hindadega.
Osturalli tuleb taas, seekord eurohõnguliste hindadega. Foto: Mihkel Maripuu

Hommikul alustab Kaubamaja oma traditsioonilise Osturalli kampaaniamüügiga, täna õhtul olid sooduskaubad veel suurte lillakasroosade mummudega kile alla peidetud, kuid üht-teist üllatavat jäi rallieelsest kauplusest siiski silma, eelkõige hindade osas.

Mummulise kilega kaetud lette ja riiuleid tundus Tallinna Kaubamajas kõige rohkem olevat kodu- ja ilukaupade osakondades. Neis käis tööpäeva lõpus ka tihe sagimine – tavalisest arvukam teenindajate seltskond vehkis ringi mummulise kilega, kattis sellega väljapandud kaupu, tõi juurde huuleläikeid ja pani kassade juurde tulevastele rallijatele kosutuseks välja joogipoolist.

Siin-seal oli muidu hoolikalt mummulisse kilesse mässitud aardeid siiski näha: ligi 60 krooni maksev kokkupandav karp, hulk T-särke, termostassid, küünelakieemaldaja, teksased, vitstest korvid…

Pikemaks jäi minu pilk aga peatuma kilest läbi kumaval naiste sviitri hinnasildil, kuhu oli märgitud ebatavaline summa. Ei, tegemist ei olnud ebatavaliselt madala hinnaga, nagu kampaaniamüügi puhul eeldada võiks, hind oli hoopis imelik - 101 krooni ja 70 senti.

Mis on saanud vanast heast kampaaniahinnast 99,90? Kui vaatasin sviitri hinda eurodes, sain oma küsimusele ka vastuse. Nimelt oli hind eurorahas ilus ja ümmargune – 6,50.

Võttes ette uhkemat rallikaupa esitleva kataloogi, kohtasin sarnaseid hindu veelgi. Eesti rahas imelik, eurodes igati loogiline. Näiteks oli 2,5-kilose hantli hind kroonides 78,30 ehk 5 eurot; kapuutsiga mantel naistele 985,70 krooni ehk 63 eurot; meeste tänavakingad 891,90 krooni ehk 57 eurot.

Ligi nädalapäevad tagasi äratas toimetuse tähelepanu sarnane juhtum – kaks autoteenindust olid oma hoolduse töötunni hinna tõstnud 548 kroonile, mis teeb täpselt 35 eurot. Harjumatuid kroonihindu oli teisigi - 391, 156 ja 939 krooni ning need kõik andsid eurodes ilusa ümmarguse summa.

Tarbijakaitse tookordne kommentaar oli, et hinnakujundus on Eestis vaba ja sellisele tegevusele keegi kätt ette panna ei saa. Iseasi, kui kaupmees või teenuseosutaja on liitunud ausa hinnastamise kokkuleppega ja kleepinud oma uksele sildi, et tema euro pärast hindu ei tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles