Uus tööportaal püüab võõrsile läinud talente koju tuua

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam ootab talendikaid noori Eestisse tagasi.
Tallinna lennujaam ootab talendikaid noori Eestisse tagasi. Foto: Toomas Huik

Täna esitles neljast noorest mehest koosnev meeskond RAM4 töövahendusportaali www.talendidkoju.ee , mille eesmärk on viia kokku välismaal õppivad või töötavad noored siinsete tööandjatega, selleks et andekad noored Eestisse tagasi tuua.

Projekti «Talendid koju» veab meie kaubandus-tööstuskoda ja seda rahastab Euroopa sotsiaalfond.

«Eestist lahkub täna rohkem noori, kui siia tagasi tuleb,» ütles kaubandus-tööstuskoja tegevjuht Siim Raie. Ta lisas, et välismaal õppivad noored saavad kohapeal tohutult tööpakkumisi, millele on nüüd plaanis Eestist alternatiiv tekitada.

Pidevalt õpib välismaal 4000 kuni 4500 Eesti noort ja enamik neist võiks Raie sõnul siia tagasi tulla. Sobivaim aeg tööpakkumise tegemiseks on kas kooli lõpetamise aegu või siis, kui noortel juba oma lapsed kooli hakkavad minema, sest siis on nad sellele eriti vastuvõtlikud.

RAM4 tehtud küsitlus näitas, et kõige rohkem vajavad siinsed tööandjad spetsialiste ja keskastme juhte, samuti insenerierialade esindajaid. Mujal õppiva 500 noore küsitlemine näitas, et riiklikul tasemel pole seni keegi nende sealse käekäigu vastu huvi tundnud ja kontakt Eestiga piirdub põhiliselt uudisportaalide lugemisega.

89 protsenti praegu välismaal õppivatest noortest on valmis Eestisse tagasi tulema ja vaid 11 protsenti on ennast jäävalt mõne teise riigiga sidunud. Tagasi tulema ajendaks konkurentsivõimelise palga kõrval ka eneseteostuse võimalus, kusjuures ei motiveeri mitte niivõrd konkreetne palk kui üldine elatustase. Paljud on valmis töötama välismaal mõne sealse Eesti ettevõtte heaks ja osa tahaks Eestisse praktikale tulla.

Üks RAM4 liikmetest Martin Murruste, kes ise õpib praegu Saksamaal, ütles uut portaali tutvustades, et sellesse on juba sisestatud 70 noore profiilid, millega tööandjad tutvuda saavad ja juba on laekunud ka tööpakkumisi. Töökohale kandideerimine käib ühe klikiga. Kasutajaks registreerimisel tuleb sisestada vaid e-maili aadress. Edaspidi on portaali kaudu kavas edastada erinevat teavet Eesti ja siinse tööturu kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles