Isehakanud jäätmevedajad reostavad metsa

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlikud jäätmed.
Ohtlikud jäätmed. Foto: Meelis Tomson/Õhtuleht

Keskkonnainspektsiooni Harjumaa büroo hoiatab, et internetis jäätmeveo teenust pakkuv isik ei pruugi olla usaldusväärne - esmalt tuleks kontrollida tema jäätmekäitlusluba.

Mõni aeg tagasi tuli Keskkonnainspektsioonile teade, et Tänassilma tehnopargi lähedale on tekkinud jäätmehunnik. Kontrollimisel selgus, et sinna on veetud praktiliselt kogu korteri sisu: mööbel, riided, nõud, kardinad ja muu majapidamiskraam. Jäätmete hulgas leiduvate dokumentide järgi tuvastati korteriomanik, kes soovis vabaneda eelmise korteriomaniku asjadest ning leidis portaali okidoki.ee kaudu teenusepakkuja, kes oli valmis soodsa hinnaga jäätmed ära viima. Selle asemel, et viia jäätmed seaduslikku käitluskohta, vedas ta need lihtsalt linnast välja metsa alla.

«Taoliste pakkumiste suhtes tuleb olla ettevaatlik. Tegu võib olla isehakanud jäätmekäitlejaga, kes võtab teenuse eest küll tasu, kuid jätab võetud kohustuse nõuetekohaselt täitmata,» ütles Harjumaa büroo juhataja Monica Rand.

Kuna teo toimepanija ei pruugi olla hiljem tuvastatav (paljudel juhtudel kasutatakse kõnekaarti), vastutab lõppkokkuvõttes heauskne tellija. Seadus näeb ette, et kui jäätmevaldaja annab jäätmed käitlemiseks üle selleks õigust mitteomavale isikule, vastutab käitluse eest jäätmevaldaja. Jäätmetega valesti toimimise korral saab jäätmete üleandjat karistada rahatrahviga.

Sellepärast peaksid inimesed eelnevalt veenduma, et tegu on legaalse teenusepakkujaga, kellel on jäätmekäitluseks vajalik luba olemas. Riigi Keskkonnaameti kodulehel olevast infosüsteemist KLIS saab järele vaadata, kellele on jäätmeluba väljastatud.

„Paljudele tuleb siiani üllatusena, et jäätmejaamades võetakse elanikelt paljusid jäätmeid tasuta vastu - eelkõige ohtlikud jäätmed, nt värvid, lakid, liimid, ravimid, patareid, akud, väetised. Samuti saab tasuta ära anda vanu autorehve ja koduelektroonikat, “ märkis Rand.

Juhtumiga seoses on alustatud väärteomenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles