Video: lihtne nipp UFO-grilli omanikele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paljudel on kodus olemas nö UFO-grill, millega saab lihtsaid nippe teades valmistada mõnusa suitsumekiga liha.

Kogenud grillmeister Viljar Liiva soovitab grilli vooderdada fooliumiga, sest esiteks peegeldab see soojust ja teiseks saab pärast grillimist rasva täis tilkunud fooliumi minema visata ning see näeb välja nagu uus. Ka ei ole nii ohtu, et eelmisest korrast grillile tilkunud rasv võiks uuele roale anda ebameeldiva kõrvalmaitse.

«Isegi kui grillida kord või paar aastas, siis mina soovitan ehituspoest osta endale süütetoru, see on väärt ost,» kinnitab Liiva. Süütetorusse käivad söed, mille süütamiseks sobivad nii paber, süütekapslid kui ka kasetoht. Kuna eesti mees on teatavasti iga asja peale mihkel, siis on Liiva nii mõnikordki kuulnud oma  grillimiskoolitustel mehi omavahel arutamas, millisest torust ise kodugaraažis väärt riista valmis saaks teha.

Maitsva ja mahlase liha saamiseks tuleb grilli külgedele panna lepalaastud ja nende peale juba eelnevalt süüdatud söed.  «Lepalaaste ei pea poest ostma, võib ise halust lüüa» soovitas Liiva. Kui halg on märg, on maitse intensiivsem. Kui kallimatel grillidel on süte piiramiseks olemas eraldi traadid, siis lihtsama grilli omanik peab need ise meisterdama.  Põlevatele sütele pannakse lepalaaste peale ning liha pannakse küpsema grilli keskele, nii et see ei jääks süte kohale.

Enne grillresti panemist, soovitab Liiva selle kindlasti oliiviõliga kokku teha, et see liha kinni ei võtaks. Päevalille ja rapsiõli ta ei soovita, sest need annavad lihale kõrvalmaitse. «Ostke kasvõi odavamat oliiviõli, peaasi, et oleks plekkpurgis, sest klaaspudelis muudab õli juba mõne nädalaga maitset,» jagas ta soovitusi. Liha küpseb kaane all ja kuumust reguleeritakse kaanes olevate õhuavadega või söetükke juurde lisades, alumised tuulutusavad peavad grillil olema kogu aeg avatud. «Nii küpseb liha küll kauem, aga jääb mahlasem, pealegi saab pererahvas rahulikult veini juua või sõpradega suhelda, mitte ei pea kogu aeg grilli juures askeldama,» kinnitas Liiva. Ka küpseb liha ühtlasemalt ja ei lähe kõrbema.

Liivale endale meeldib sel viisil küpsetada grillil kotlette, mida ta vormib suurteks pallideks. «Nii mahub neid grillile lihtsalt rohkem,» selgitas ta.

Neile aga, kes on harjunud grillima liha süte kohal, paneb Liiva südamele, et  sütele tilkunud rasva süttimisel ei tohi seda summutada veega. «Vesi aurab minema ja rasv süttib ikka ja uuesti,» selgitas ta. Nn šaslõkivanni puhul tuleks rest rasva süttimise puhul süte kohalt kõrvale nihutada, lasta rasval põleda ja siis saab liha omale kohale tagasi panna. Kuppelgrilli puhul tuleb tõsta grillrest rasva põlemise ajaks pajakindaid kasutades lihtsalt pealt  ära ja panna pärast jälle tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles