USA paneb kümnedollarilisele rahatähele naise

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armani ja Andy Warholi USA dollarist inspireeritud kunstiteosed Sotheby galeriis Londonis.
Armani ja Andy Warholi USA dollarist inspireeritud kunstiteosed Sotheby galeriis Londonis. Foto: Anthony Devlin/PA Wire/Press Association Images

USA rahandusministeerium ütles, et uue disainiga kümnedollarilisel rahatähel hakkab olema naine – küll aga pole veel täpselt otsustatud, kes. 

Uus rahatäht läheb käiku 2020. aastal, mil täitub 100 aastat sellest, kui naised said USAs põhiseadusega valimisõiguse, kirjutab BBC.

Naine, kelle ministeerium valib, asendab praegusel rahatähel oleva Alexander Hamiltoni, kes oli Ameerika revolutsiooni võtmeisik ja USA esimene rahandusminister. Ta on koos Benjamin Frankliniga ainus mitte-president rahatähel.

Naised on olnud USA rahal ka varem, kuid need rahatähed ja mündid pole olnud laialt kasutusel. Viimati olid dollarilisel mündil naisaktivist Susan B Anthony ja põlisameeriklane Sacagawea, kuid mõlemad mündid kadusid kiirelt kasutuselt.

Ministeeriumi sõnul on uue kujunduse põhiline eesmärk lisada turvameetmeid võltsimise vastu. Viimasel ajal on aga naisõiguslased nõudnud ka suuremat naiste esindatust Ameerika rahatähtedel.

USA rahandusminister Jacob Lew ütles, et rahatähti kaunistavaid nägusid on vahetatud nende ringlusest alates vaid paar korda ning ta on uhke, et uus kümnedollariline on enam kui sajandi jooksul esimene, millel on naise portree.

Märtsis korraldas sõltumatu ühiskondlik grupp võistluse, et leida naine, kes asendaks 20-dollarilisel rahatähel endise presidendi Andrew Jacksoni.

Kõige enam hääli sai abolitsionist Harriet Tubman, kes aitas 1850ndatel põgeneda paljudel orjadel maa-aluse raudtee abiga vabadusse. Teiste finalistide seas oli ka kunagine esimene leedi Eleanor Roosevelt, kodanikuaktivist Rosa Parks ja esimene tšerokii naispealik Wilma Mankiller.

Rahandusministeerium teeb valiku aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles