Kütteseadmete hoolduselt ei maksa kokku hoida

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsu sisse ajama hakanud ahi reetis ohtliku korteri. Fotol olev ahjusuu on illustratiivne.
Suitsu sisse ajama hakanud ahi reetis ohtliku korteri. Fotol olev ahjusuu on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kõik küttesüsteemid vajavad üldjuhul regulaarset hooldust, et nad peaksid vastu võimalikult kaua ja kütmine oleks ohutu. Sageli jäetakse siiski süsteemide hooldus tegemata ja spetsialistile helistatakse alles viimases hädas.


Näiteks gaasikatlaid soovitavad tootjad hooldada kord aastas, ent gaasisüsteemide ja -seadmetega tegeleva ettevõtte Gaspre hooldusspetsialist Kaarel Kalviku sõnul piisab ka, kui seda tehakse üle aasta. Täielik hooldamatus võib aga süsteemi võrdlemisi kiiresti nässu keerata.

OÜ Küttemeister tegevjuhi Raul Härmi sõnul tuleb neil teha üsna vähe eramaja korralist tahkekütteseadmete hooldust, pigem pöördutakse nende poole siis, kui ilmneb probleem.
«Inimesed peaks enne kütteperioodi kõik asjad üle vaatama, ennetamaks ühe või teise seadme lõpplikku rivist väljaminekut, aga seda ei taheta teha,» selgitas ta.

Korstnapühkija Koit Koppel rääkis Vikerraadio saates «Huvitaja», et tulenevalt seadusest peab eramajaomanik iga viie aasta tagant laskma korstnapühkijal oma korstnad ja küttesüsteemid üle vaadata. Ta lisas, et korstnapühkija võiks olla nagu perearst, kes käib ühes kohas aastaid, tunneb hoone kütteseadmeid ja teab probleeme.

Korstnapühkija Pepe Susseni sõnul tuleks kindlasti igal aastal lasta kütteseadmed puhastada, hooldada ja kutsuda litsentseeritud korstnapühkija. Korstnaid ise puhastada üritades võib tavaline inimene hätta jääda.

«Kõige sagedamini eksitakse selle vastu, et ühenduslõõre ei puhastata ära, kuna pole spetsiaalseid tööriistu ega vahendeid,» selgitas Sussen.

Kuidas hoolt kanda?

Gaasikatlad

•    Gaasikatla peaks spetsialist üle vaatama vähemalt kord kahe aasta jooksul. Õigesti hooldatud katla normaalne eluiga on umbes 15 aastat.

Ahjud

•    Korstnaid võiks igal aastal puhastada litsentseeritud korstnapühkija. Eramajaomanik on kohustatud korstnapühkija kutsuma iga viie aasta tagant. Ahjus peaks põletama vaid seal ettenähtud materjali. Värvitud, liimitud või muudmoodi töödeldud puit rikub nii küttekeha kui ka lõõrid.

Tahkeküttekatlad

•    Enne kütteperioodi algust tuleks süsteem lasta spetsialistil üle vaadata. Küttesüsteem tuleb lasta ehitada pädeval inimesel, kuna valesti ehitatud süsteemi puhul pole hooldusest abi ning katla eluiga võib jääda lühikeseks. Õigesti ehitatud süsteemi puhul peavad katlad vastu 20 aastat.

Soojuspumbad

•    Soojuspumbad on n-ö hooldusvabad ehk isehooldatavad. Iga paari nädala tagant tuleks puhastada vaid filtrit. Äärmiselt tolmurikkas ruumis on soovitatav tellida hooldust kord aastas. Soojuspumba eluiga on umbes 15 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles