Kliimamuutus toob uusi putukaliike

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome teadlaste sõnul on uute putukaliikide arv viimaste aastate jooksul tublisti kasvanud. Peamiseks põhjuseks peetakse kliimamuutusi.

Entomoloogide sõnul on uute putukaliikide arv Soomes viimase paarikümne aasta jooksul tublisti kasvanud. Peamiselt jõuavad need põhjanaabrite juurde Venemaa Karjala kannase kaudu, kirjutab Yle Uutiset.

Lõuna-Karjala allergia- ja keskkonna instituudi direktor Kimmo Saarinen ütles, et uute koi- ja liblikaliikide arv on kasvanud viimase paarikümne aasta jooksul viis protsenti. Tema sõnul on see kohutavalt suur muutus.

Suur osa on siin mängida kliimamuutustel, mis on aidanud kaasa uute liikide rändamisele põhjapoolsematesse riikidesse. Saarineni sõnul on kliimamuutuste esimesi jälgi enne näha putukatel kui teistel loomadel või taimedel.

Uute liikide seas on Saarineni sõnul palju ka selliseid, mis ei pruugi inimesele olla väga meeldivad, sest nende hulgas on nii nõelavaid, hammustavaid kui ka näiteks metsi hävitavaid putukaid. Kagu-Soomest on leitud uusi liike, mida normaalsetes tingimustes leiab Poolast, Ukrainast ning 20 aastat tagasi isegi veelgi lõunapoolsematest riikidest. Saarineni sõnul on uute putukate mõju ning nende tulevik hetkel veel küsimärgi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles