Soovitusi, kuidas jaanipäeval oma isiklikku vara kaitsta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanipäeva rahvarohked üritused hajutavad inimeste tähelepanu.
Jaanipäeva rahvarohked üritused hajutavad inimeste tähelepanu. Foto: Marko Saarm / Sakala

Jaanipäeval on inimeste tähelepanu tähistamise tõttu hajutatud, mistõttu peaks liikluses olema veel valvsam kui muidu ning jälgima ka oma isiklikke asju, sest need võivad langeda varaste ohvriks.

«Juhid peavad olema kogu aeg tähelepanelikud enda ja teiste suhtes, sest vahetult jaanipäeva eel ja järel on liiklus tihe,» tuletab PZU Kindlustuse kahjukäsitluse ja klienditeeninduse osakonna juhataja Eero Link jaanipäeva eel meelde, et liikluses tuleb säilitada rahulik meel ning rooli tohib minna vaid täiesti kaine autojuht.

«Kui keegi vajab teel abi, siis tema juures peatudes pargi kõigepealt oma sõiduk ning pane ohutuled peale. Kui märkad ebakindla sõidustiiliga juhti või midagi muud kahtlast, siis palun informeeri sellest politseid,» tuletas Link meelde.

Kuna suurtel jaanituledel pargitakse sageli heinamaal, võivad seal peidus olla kivid ja kännud, sama kehtib teepervede osas. Viimased on ka vihmadega sageli pehmed ning liiga teepervele pargitud sõiduk võib vajuda. «Aktuaalsed on ka vargused autodest, selle vältimiseks ei tohi vargale nähtavale jätta huvipakkuvaid kotte, mappe, elektroonikat ja muud,» sõnas Link.

Eesti Telekom annab aga nõu, kuidas hoolitseda jaaniajal oma mobiiltelefoni eest, sest kohe on käes selle kaotamise tippaeg aastas.

Enim telefone saab kahjustada vee ja niiskuse tõttu, sest jaanipäevad kipuvad olema vihmased. Lisaks kukub uskumatu hulk inimesi jaaniööl koos mobiiltelefoniga vette või läheb taskus olevat telefoni unustades riietega ujuma. Siinkohal on abiliseks veekindel mobiilikott ja tolmu-, pritsme- ja põrutusvaba telefoniümbris. Nutiseadme ekraani aitavad kriimude ja mõrade eest kaitsta kerged ekraanikaitsmed.

Hulk telefone läheb kaduma ka sõnajalaõie otsimise käigus, pudenedes lahtisest taskust välja. Seega soovitatakse hoida telefoni tõmbluku, nööbi või muu kinnitusega suletavas taskus. Pükste lahtine tagatasku on eriti halb koht telefoni hoidmiseks, kuna pikanäpumeestel on rahvahulgas kerge telefoni sealt ära näpata - väike trügimine ja telefon ongi haihtunud. Lisaks tullakse uut seadet tihti soetama ka seepärast, et see on kukkunud püksitaskust jaanikuplatsi kuivkäimlasse. 

Kui telefon on kaduma läinud, peaks esmalt selle asukoha tuvastama. Füüsilise otsimise puhul on alati abiks, kui proovida teise telefoniga sellele helistada. Isegi kui helin on vaikne, võib helendama hakkav ekraan pimedas paremini silma jääda. Nutitelefonidel on telefoni asukoha määramise võimalused (Find My Phone vms), mille abil saab telefoni asukoha veebikaardil päris täpselt ära näha. Ilmselt saab sel juhul kõige kiiremini loota sõbra nutitelefoni kasutamisele.

Pere ja püsiva sõpruskonna sees on abiks ka see, kui vastastikku on üksteisele antud oma telefonide positsioneerimise õigused. Selleks saab alla laadida EMT Find või mElu (praegu veel beetafaasis ehk avatud testimiseks) äpi ja teha oma telefonidele ringkaitse – igaüks saab kiiresti ja lihtsalt teise telefoni asukohta näha.

Elektripistikust eemal olles kipub murekohaks olema ka nutitelefoni aku kestus. Kui oled autoga, on otstarbekas soetada telefonile autolaadija. Ilma autota liikudes aitavad aga telefoniaku eluiga pikendada akupangad.

Kuigi jaanipäeva tähistades on mitmeid ohte telefoni kaotada, ei soovitata seda ka koju jätta. Jaanipäeval on ka keskmisest kõrgem võimalus vajaduseks ootamatult abi kutsuda, nii et kindlasti on parem, kui telefon on käeulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles