Koolitus vali uue võimaliku töökoha järgi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiendkoolitus tuleks valida võimaliku uue töökoha järgi.
Täiendkoolitus tuleks valida võimaliku uue töökoha järgi. Foto: SCANPIX

Töötukassa tööturuteenuste nõunik Mati Ruul soovitas täienduskoolituse valikul lähtuda konkreetsest võimalikust tulevasest töökohast, sest nii on töölesaamise võimalus pärast koolitust oluliselt suurem kui niisama huvidest lähtudes.

Ruul ütles täna hommikul «Terevisioonis», et enne täienduskoolituse valikut tuleb inimesel valida endale uus leivaisa ehk siis ala või amet, kus saaks või tahaks lähemal ajal tööd teha.

Sarnasest põhimõttest lähtub praegu ka töötukassa – inimestele antakse ümberõpet just tööturu hetkeolukorrast lähtuvalt. Ruul selgitas, et varem sai töötu ümberõpet vastavalt oma huvidele – inimene käis konsultandi jutul, seal selgitati välja tema huvid ja selle alusel pakuti ka koolitust. Taolise süsteemi kasutegur oli aga väike ja paljud kolme-nelja kuu pikkuse koolituse läbi teinud inimesed ei saanud tööd.

Kuigi töötukassa on muutnud oma koolituste pakkumise strateegiat, pole ka inimeste huvide ja tööturu vajaduste vahel Ruuli hinnangul enam nii suurt lõhet.

Naiste hulgas on praegu populaarne õppida raamatupidamist, lasteaiakasvatajaks või siis lasteaia abitööliseks, abikokaks. Meeste seas on levinud elektrikuks õppimine, laevandus, arvutiprogrammeerimine.

Ruul tõi veel välja, et ümberõpe pole töötu jaoks sugugi ainuke väljapääs – töötukassa pakub ka võimalust minna tööpraktikale või siis alustada oma ettevõttega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles