Meesõpra tabas meepotti avades ebameeldiv üllatus

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juuni keskpaigas Haapsalu Maximast kilose Mesi Mummi meepoti ostnut ootas kodus selle avamise järel ebameeldiv üllatus, kuna avatud meepott ei lõhnanud nii, nagu ta oodanud oli.

«Koju jõudes avasin purgi ja nuusutasin, lootes tunda magusat mee lõhna – üllatus oli suur, kui ninasõõrmeid paitas keemia hais,» rääkis haapsallane, kes 13. juunil ostis Haapsalu Maximast kilose Mesi Mummi meepoti, mis maksis 7,99 eurot. Mees uuris siis ostetud mett lähemalt ning leidis väikeses kirjas ka selle päritolumaa, milleks oli märgitud Hiina.

«Šokk oli suur, sest naturaalsest meest on asi väga kaugel,» kostis meesõber, kes pani seepeal Google'isse otsingusõnad «fake honey from China» (Hiina päritolu võltsmesi – ingl k). Tema sõnul oli juba esimene leitud artikkel õõvastust tekitav, kuna viitas kahe aasta tagusele võltsmee skandaalile Hiinas.

Pettunud mees pöördus seepeale ka tarbijakaitseametisse, uurimaks, kas neil on võimalik ostetud mee koostist analüüsida. Sealt öeldi, et nemad sellega ei tegele ja soovitasid pöörduda selle küsimusega veterinaar- ja toiduameti poole, kuigi hoiatasid, et avatud tooteid valdavalt seal analüüsimiseks ei võeta.

Nii ka oligi. Küll aga soovitati mehel helistada veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonile ja oma mure ära rääkida. «Siis ehk minnakse selle toote pakendaja juurde ja tehakse analüüsid kohapeal,» märkis mees selgituseks, kuigi loobus sellest võimalusest. «Purk «meega» on mul siiamaani alles,» nentis ta.

Iseenesest ei olnud tegemist säilivusaja ületanud meega – selleks oli pakendil märgitud 05.11.2016. Tootmiskuupäevana oli seal kirjas 25.11.2013.

Maxima kommunikatsioonijuhi Katja Ljubobratetsi sõnul kontrollis supermarket pärast kaebusest kuulmist ka antud mee partiid ja selle dokumentatsiooni. «Tarnija esitas kõnealuse partii kohta vastavusdeklaratsiooni, mis tõendab, et toit on nõuetekohane ja vastab kõigis õigusaktides sätestatud nõuetele,» ütles Maxima esindaja.

Tema kinnitusel on sama mett, kuigi ühte teist partiid, tänavu aprillis kontrollinud ka veterinaar- ja toiduamet ning ka nende kontrolli kohaselt vastas müüdav mee kõikidele nõuetele. «Seega oleme igati kindlad selle mee ohutuses,» märkis Ljubobratets.

Muuhulgas tõi ta välja, et kuna kõnealune mesi on pärit Hiinast, kus on Eestist erinev taimestik, võivad ka mee lõhn ja maitse tunduda tavapärasest erinevad. «Mee unikaalne aroom, konsistents ja maitse sõltuvad piirkonnast, kust seda korjatakse, samuti taimedest ning kliimatingimustest,» selgitas Maxima pressiesindaja.

Ka mee maaletooja Toomas Kaubandus OÜ esindaja kinnitas, et mee kvaliteet vastab kehtestatud nõuetele. «Mee pakendaja teeb enesekontrolli raames igast partiist veterinaar- ja toidulaboratooriumis vajalikud proovid,» sõnas ettevõte oma vastuses.

Samuti käib kohalik veterinaaramet pakendaja juures pisteliselt proove võtmas ning pakendamise tingimusi kontrollimas. «Oleme kindlad, et meie müüdav mesi on naturaalne ja kliendile ohutu,» ütles ettevõtte esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles