Bambuspõrand peab vastu nii koeraküüntele kui kingakontsadele

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bambusterrass.
Bambusterrass. Foto: Lincona

Tihedalt pressitud bambuspõrand peab vastu ka tugevatele koera ja kassi kriimustustele ning on ühtlasi hea heliisolaator.


«Kuigi bambus võib tunduda eestlasele kauge ja eksootiline taim, on sellel potentsiaali kujuneda üheks peamiseks tulevikutooraineks,» rääkis Lincona Konsult ASi juhatuse liige Olavi Tuisk. «Tegemist on kivi järel ühe maailma tugevaima loodusliku ehitusmaterjaliga, mis on mõõdetud näiteks 2,5 korda tugevamaks kui tammeparkett. Seejuures on tegemist kiiresti kasvava ja küllaltki vähenõudliku taimega,» lisas ta.

«Bambust kasutatakse ühiskondlike ruumide põrandatel, samuti väliterrasside ja linnamööbli valmistamisel,» rääkis Lincona juhatuse liige Sven Ersling. «Eramajas peaksid seda võimalust kaaluma just kodulooma omanikud, kes on hädas näiteks kraapimisjälgedega. Bambusesse, eriti kui see on viimistletud õigete vahenditega, juba naljalt vagusid või kontsajälgi ei tõmba,» lisas ta.

Tootmisel kasutakse eelkõige moso bambust, mis võib päevas kasvada kuni 1,2 meetrit ning saavutab oma lõikeküpsuse 30 - 40-meetrise taimena kõigest viie aastaga. Bambuse survetugevus on suurem kui betoonil ja tõmbetugevus parem kui pehmel terasel, mistõttu on seda juba sajandeid kasutatud oluliste ehituskonstruktsioonide valmistamisel, näiteks sillaehituses.

Täna on bambuse töötlemiseks arendatud uusi pressimise tehnoloogiaid, mis muudavad selle veel kümneid kordi tugevamaks. See on üks sobivamaid materjale just suurt kulumist eeldavates tingimustes.


Bambuse eelised võrreldes puitpõrandatega:

• äärmiselt pilkupüüdev erinevate disainidega ja pinnatöötlustega
• tugev ja elastne
• stabiilne, ei reageeri nii tugevalt ruumide niiskuse muudatustele kui puitpõrandad
• niiskuse- ja plekikindel
• keskkonnasõbralik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles