Vihmane ilm tõstab maasikate hinda

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmaperiood võib aedmaasikaid kahjustada.
Vihmaperiood võib aedmaasikaid kahjustada. Foto: Ants Liigus

Kuigi Eestimaiseid maasikaid on turul ja poelettidel jaanipäevast saadaval olnud, võib eelseisev vihmaperiood marja kahjustada ja hinna kõrgemaks ajada.

«Vihmaperiood lööb ikka hinna kõrgemaks, sest kui korjata ei saa ja marja kvaliteet on kehva, siis ei tule nii kvaliteetset marjamüüki,» sõnas Lemmatu Marjatalu perenaine Kärt Karhunen.

Kuigi tema kinnitusel on marjadele vihma vaja, siis võivad küpsed marjad minna plögaks ja ei ole enam müügikõlbulikud. Küll aga selgitas ta, et neil mõnevõrra teistsugune sihtgrupp ja teised hinnad, kui turul. «Me ei paku keskvalmivaid sorte ja augusti alguses tuleb hiline korjamine ja ilmselt need marjad on kallimad,» kostis Karhunen.

Marjamaa Talu peremehe Tõnu Oksa sõnul ei ole veel nii vihmast ja pikalt niisket perioodi praegu olnud. «Maasikatega on kord juba nii, et kui kasvatada neid naturaalselt ja looduslikult, et ei pritsi, siis kindlasti on neil suur oht vihmaga mädanema minna,» sõnas ta.

Tõnu Oks ei ole siiani oma marju pritsinud. Kuna maasikal on kobar lehtede all, siis looduslikult kasvatatud maasikas annab seal all aktiivselt hallitust marjalt marjale edasi.

«Hea korjaja korjab kõik ära, aga kui korjaja on õpilasmalev, siis võib juhtuda, et noor ei leia neid maasikaid õiget moodi üles ja mõned marjad jäävad lehe alla hallitama,» lausus Oks ja lisas, et kui marja vähemaks jääb, siis ikka hind tõuseb.

«Kui nädala lõpuni on selline vihmane ja see mari läheb lögaseks ja halvaks, siis see turul tõstab kindlasti hinna kõrgemaks,» ütles Marjamaa Talu peremees.

Tema sõnul seda pehmet marja maksa karta, sest moositegemisel ei ole ju vahet, kas see mari on natukene üle valminud. Küll aga kajastub ilmamõju koheselt hinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles