Üle 10 aasta tehakse taas viina Eestis kasvanud rukkist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Liviko hakkas ligi kümne aasta pikkuse pausi järel taas tegema viina kohalikust viljast Rakvere piiritustehases valminud piiritusest.


Piiritustehasele rukist tarninud rukkikuningaks nimetatud Hans Kruusamägi ütles, et ehkki tavaliselt toodetakse piiritust kehvemast viljast, mis mujale ei kõlba, siis uue Maarahva viina puhul läks käiku Padise põldudel kasvanud kõige parem leivavili. Varem on sellest tehtud Kruusamäe enda pildiga Kuninga viina, mis põllumeeste seas väga populaarne.

Seni, kuni pole teada, kui palju uut viina turustatakse ja kuidas see minema hakkab, pole ka tema sõnul teada, mis saab edasi. «Eks ta mingi väljund põllumehele on, kuid esialgu on kogused siiski väikesed,» lausus ta.

Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi ütles, et Eesti piirituse kasutamine sai võimalikuks tänu Rakvere piiritustehase omanikevahetusele. «Ega Rakvere piirituse kvaliteediga pole alati kõik paremas korras olnud, aga nüüd on selle toodang palju parem ja loodame, et läheb veel paremaks,» märkis ta.

Osaühingu Estonian Spirit juhatuse liige Sven Ivanov ütles, et üle hulga aja on nüüd Eesti poeletilt saada Eesti viljast Eestis toodetud piiritusest valmistatud viina. Ta avaldas valmisolekut Rakvere tehase toodangut edaspidi ka teiste Liviko markide tarvis laiendada.

Liviko tarbib Rakvere piiritust praegu Maarahva viina tarbeks 12 000 - 13 000 liitrit kuus, millest saab 50 000 pooleliitrist pudelit. Piiritustehase kogu toodang on 300 000 liitrit kuus, millest enamus läheb eksporti – põhiliselt Lätti. Selle koguse tootmiseks ostetakse Eesti põllumeestelt 1000 tonni vilja kuus.

Ivanov ütles, et soovib hoida piirituse kvaliteedi ühtlaselt kõrgel tasemel. Endiste omanike ajal loobus Liviko Rakverest toorme ostmisest just selle kõikuva kvaliteedi pärast. Ivanov ütles, et nüüd tehakse piiritust aeglasemalt ja vastavalt klientide tellimustele. Selleks kutsuti tööle 30 varem piiritustehases töötanud inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles