Kuidas toimida loodrist kolleegi puhul?

Tarbija24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
katse
katse Foto: SCANPIX

Metro News annab soovitusi, kuidas toimida kolleegi puhul, kes lükkab oma töökohustusi teiste kaela ning raiskab kõigi aega ja närve.

Kui Sina sööd kiiruga töölaua taga lõunat, käib mõni kolleeg poolteist tundi väljas. Kui Sina vastad päev läbi e-mailidele, vaatab kolleeg samal ajal, mis Facebookis toimub. Kui kell saab viis ning tööpäev on ametlikult läbi, jookseb tema uksest välja, Sina aga oled kimpus poolikute asjade lõpetamisega.

Tuleb tuttav ette? Kohustustest viilivad kaastöötajad on püsivaks probleemiks. Nad pole töötades mitte ainult hajameelsed, vaid lükkavad ka oma kohustusi teiste kaela. Kui puutud kokku sellise kolleegiga, ole tähelepanelik ning võitle tema vastu.

Alusta analüüsimisega, millist mõju selline kolleeg Sulle ja Su töökoormusele ning –tulemustele avaldab. Kui Sind ärritab enim kolleegi viilimise nägemine, ei olegi probleem niivõrd tema töö-eetikas, vaid Sinu reaktsioonis – pahakspanemise asemel katsu neid ignoreerida.

Kas katad pidevalt kolleegi jälgi, lõpetades tema tegemata asju? Siin on lahendus – lõpeta see. Niimoodi vaid süvendad neis ükskõiksust. Järgmisel korral, kui märkad, et mingi tema kohustuse tähtaeg on lähenemas, pigista silm kinni. On parem, kui juhataja märkab nende hooletust ning võtab midagi ette. Kolleegi tööd pidevalt lõpetades oled enda ja oma ajakulu suhtes ebaõiglane.

Kui kolleegi käitumine muutub juba eriti häirivaks, pöördu pigem otse tema kui kellegi kõrgema poole. Väldi süüdistamist, küsi pigem tema tööstiili kohta ning kas on mingisugune põhjus, miks ta on kohustustega hätta jäänud.

Inimesed näevad asju erinevalt – kui pead kolleegi tempot aeglaseks, võib selle taga olla hoopis tema suur tähelepanu detailidele. Püüa mõista ka tema vaatenurka ning looge konkreetne tööjaotus.

Kui viimase variandina on aeg juhatajale kaevata, pööra tähelepanu konkreetsetele näidetele, mitte virisemisele. Too näiteid, kuidas kolleegi hooletus on mõjutanud töö tulemusi, sealjuures hoia fookus konkreetselt tööl, mitte isiklikel kaebustel.

Mõned loodrid ei õpi aga kunagi. Kuigi nende käitumine on vihaleajav, ei maksa selle peale oma aega ega närve raisata. Püüa ignoreerida nende vähest edu töökohustustes ning keskendu pigem enda omale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles