Tarbijakaitseamet: helkurid ei vasta sageli nõuetele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fixuse kaupluses müüdud ohutusvest.
Fixuse kaupluses müüdud ohutusvest. Foto: Tarbijakaitseamet

Selle aasta üheksa kuu jooksul on tarbijakaitseamet testinud 10 erinevat isikukaitsevahendit - helkurvesti, jalakäijahelkureid ja helkurpaeltega käiseid, millest 4 ei vastanud nõuetele.


Testimine viidi läbi Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi laserspektroskoopia laboris, kus selgus, et 4 isikukaitsevahendit (üks helkurvest, helkurpaeltega käised ja kaks helkurit) ei vasta nõuetele peegeldumisomaduste poolest ning üks helkurvest ning üks helkur ei vastanud nõuetele reflekteeriva pinna pindala osas.

Helkurveste, helkurpaeltega käiseid ning helkureid müünud ettevõtteid kohustati peatama kohustuslikele nõuetele mittevastava kauba müük, teavitama tarbijaid müügikohas toodete puudustest ning korraldama nende tagasinõudmine tarbijalt koos müügihinna hüvitamisega.

Praeguseks on kõik ettevõtted nõuetele mittevastavad helkurvestid müügilt kõrvaldanud ja tarbijatele on pandud välja teade, et tooted ostetakse tagasi.

Nõuetele mittevastavad helkurvestid olid müügil OÜ Fixus Mustamäe kaupluses Mustamäe tee 18a, helkurpaeltega käised KoduExtra kaupluses Superbox Kristiine keskuses ning nõuetele mittevastavad helkurid OÜ Handymann kaupluses Ülemiste keskuses ja OÜ Branta kantseleikaupade poes Merimetsa Selveri kaubanduskeskuses.

«Pimeda saabudes on helkur hädavajalik. Odavaimaks elukindlustuseks kutsutav isikukaitsevahend ei maksa palju, kuid võib osutuda elupäästjaks. Kuid sama oluline kui helkuri kandmine on ka selle vastavus kõikidele nõuetele,» ütles tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste

Kokku on amet tänavu kontrollinud isikukaitsevahendeid 251 korral, neist 137 korral jalakäijahelkureid. Rikkumisi tuvastati 40, millest 20 puudutas just jalakäijahelkureid. Peamised rikkumised isikukaitsevahendite müügil on puudulik märgistus, CE-vastavusmärgise ja eestikeelse kasutusjuhendi puudumine.

Tarbijakaitseamet juhib nii tarbijate kui ka ettevõtjate tähelepanu asjaolule, et kaubandusvõrgus müüdavate, nagu ka tasuta jagatavate jalakäijahelkurite märgistusel peab olema tootenimetus, andmed tootja kohta, CE-vastavusmärgis, viide standardile. Samuti peab olema kaasas või pakendile kantud eestikeelne kasutusjuhend.

Jaekauplejatel, kes ostavad hulgimüüjatelt helkureid, on soovitav eriti tähelepanelikult kontrollida, kas tooted on nõuetekohaselt märgistatud, piisava suurusega ning vastavad peegeldumisomaduste osas kehtestatud nõuetele.

Probleemide korral vastutab tarbija ees jaekaupleja. Kui tekib kahtlus, et müügile võetavad tooted ei pruugi vastata nõuetele, on ettevõtjal võimalus ka ise lasta helkureid testida või küsida esialgset hinnangut maanteeametist
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles