TAI: e-sigaret ei ole ohutum

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi e-sigaretti reklaamitakse ohutuna, annavad mitmed juhtumid tõestust selle tuleohtlikkusest.
Kuigi e-sigaretti reklaamitakse ohutuna, annavad mitmed juhtumid tõestust selle tuleohtlikkusest. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui tubakasuitsu kahjulikkusest on enamik inimesi teadlikud, siis e-sigarette peetakse ekslikult ohutuks. Kuid e-sigarettide tarvitamisel väljahingatav õhk sisaldab mitmeid mürgiseid aineid, mis on kahjulikud nii suitsetajale endale kui ka kõrvalseisjatele.

Tervise Arengu Instituudi tubakavaldkonna vanemspetsialist Liina Üksiku sõnul sisaldab e-sigareti suits erinevaid mürgiseid aineid, sealhulgas sõltuvust tekitavat nikotiini ja hingamisteid ärritavat propüleenglükooli. «Kunagi peeti ka tavasigarette ohutuks, kuid 50 aastat teadusuuringuid andis kinnituse, et nii see ei ole. E-sigarette on uuritud vaid mõned aastad, kuid on juba leitud, et e-sigarettide tarvitamisel väljahingatav õhk ei ole puhas veeaur,“ räägib Üksik.

«Kuna tubakaseaduse keeld siseruumides suitsetada ei laiene kahjuks e-sigarettidele, siis näeme palju seda, kuidas inimesed tarvitavad e-sigaretti siseruumides, poodides, restoranides ning teiste inimeste läheduses. Paraku võib ka e-sigareti tarvitamisel väljahingatav õhk olla ohuks kõrvalseisjatele,» lisas Üksik.

Teaduslikud uuringud on leidnud e-sigareti tarvitamisel tekkivas väljahingatavas õhus mitmeid erinevaid kemikaale ja kantserogeene. Täpne sisaldus varieerub tooteti, kuid kemikaalidest on leitud näiteks propüleenglükooli, mis on silmi ja hingamisteid ärritav, aga ka formaldehüüdi ja atseetaldehüüdi, mida seostatakse vähi tekkega.

E-sigarettide kasutamine on viimase kahe aasta jooksul Eestis kolmekordistunud ning eriti populaarne on see noorte seas. «Eelmisel aastal Eestis läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et 38 protsenti põhikooliealistest poistest ja 28 protsenti tüdrukutest on tarvitanud e-sigaretti,» rääkis Üksik.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel kujutab e-sigaret endast «väravat», mille kaudu inimesed ning eelkõige noored sisenevad nikotiinisõltuvuse maailma.  Oluline on kaitsta nii enda kui teiste tervist mistahes tubakatoodete eest – parim viis selleks on antud toodetest loobuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles