Belglased on sunnitud muutma oma 60-aastast majoneesiseadust

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majonees. Foto on illustratiivne.
Majonees. Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuna tarbijad eelistavad järjest enam madalama rasvasisaldusega majoneesi, on belglased sunnitud muutma oma 60-aastast majoneesiseadust.

Friikartulid majoneesiga on Belgias praktiliselt rahvustoidu staatuses, mistõttu võetakse majoneesi seal väga tõsiselt ja see on ka põhjus, miks sealsed tootjad on asunud protestima 60 aasta vanuste nõuete vastu, mis toiduainele kehtestatud on, vahendab Ameerika uudisteportaal Newser.

Nimelt näeb senine seadus ette, et majonees peab sisaldama 80 protsenti rasva ja 7,7 protsenti munarebu. Belgia majoneesitootjad soovivad aga vähendada rasvasisaldust toiduaines, kuna nende sõnul eelistavad tarbijad lahjemat majoneesi. See on ka põhjus, miks Belgias on hakatud järjest enam eelistama importmajoneesi.

Nii on kohalikud majoneesitootajad ka sellekohase avalduse teinud, mistõttu on valitsus otsustanud kutsuda kokku ümarlaua, mille käigus oleks võimalik välja töötada uus seadusandlik kompromiss, mis kõiki osapooli rahuldaks. Muuhulgas on räägitud n-ö traditsioonilise majoneesi ära märkimisest seaduse eritingimustes.

Kui tuua siia võrdluseks kõrvale ameerika toidu- ja ravimiameti (FDA) majoneesi definitsioon, siis seal on loetletud nimekiri nii kohustuslikest kui soovituslikest koostisosadest. Tingimusel, et see ei muuda majoneesi värvi ega maitset, on lubatud sinna lisada näiteks erinevaid vürtse, välja arvatud safranit ja kurkumit.

Siiski on ka Ameerikas oluline, et majoneesi sisaldavate koostisainete nimekiri on paigas. Näiteks Bloomberg viitas möödunud aasta novembris kohtukaasusele, kus Hellmani majoneesi tootja Unilver kaebas kohtusse Hampton Creek’i, mis toodab veganitele mõeldud majoneesi Just Mayo, mille valmistamisel ei ole kasutatud kanamuna.

FDA definitsiooni kohaselt peab aga majoneesi üks koostiosadest olema munarebu. Unilever küll loobus mullu detsembris oma hagist veganitele mõeldud majoneesitootja vastu, avaldades lootust, et tootja ise viib vastavad muudatused oma toidu etikettidele sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles