Leedu õun aitab kitsikusest välja

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa Felixis läheb tänavu purki ligi 1500 tonni Eestis kasvatatud kõrvitsat.
Põltsamaa Felixis läheb tänavu purki ligi 1500 tonni Eestis kasvatatud kõrvitsat. Foto: Margus Ansu

Põltsamaa Felixis töötav Eesti suurim marja- ja õunapress saab sel sügisel vähem vatti kui tavaliselt, sest siinmail andsid marjapõõsad ja viljapuud üsna kasina saagi. Aga kunagi pole nii, et midagi ei ole. 


Põltsamaa Felixi õuel ootas eile pressimist suur autokoorem kopsakaid punapõskseid õunu, mis olid kohale sõidutatud Leedust ja maksavad Eestimaa ubinatest veidi rohkem.

Mahla, veini ja konservtoitu valmistav Põltsamaa Felix tahtis sel sügisel osta 400 tonni õuna, aga seda plaani tuli kõvasti kärpida. «Saame kätte vaid umbes sada tonni õuna, sest on üsna vilets õuna-aasta,» ütles Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol.

Sellest sajast tonnist laias laastus vaid neljandik tuleb Eestist, peamiselt Lääne-Eestist ning Jõgevamaalt Mustvee ja Saare kandist. Tartumaa suurtelt õunakasvatajatelt ei saa firma sel aastal midagi.

«Natuke õunu meil oli, aga Felix ei tahtnud seda siis osta, kui septembri keskel pakkusime,» ütles Tartumaal suurt õunaaeda pidava tootmisühistu Vasula Aed juhataja Imbi Rohejärv. Nii müüdigi Vasulas kasvanud õunad mujale.

«Aed ei olnud tühi, õunu ikka oli, kuigi vähe,» rääkis firma Rõngu Aed juhatuse esimees Toomas Rüütmann. Põltsamaaga ei tehtud tänavu kaupa hinna pärast.  

Põltsamaa Felix maksab õunakilost kroon ja 50 senti. Kas seda õunavaesel aastal vähe pole? «Ega see ei muudaks asja, kui hind oleks ka kaks krooni või kallim,» kostis Viilol. «Kui õunu ikka ei ole, siis seda meile ka ei müüda.»

Põltsamaa Felix tahtis sel sügisel osta 400 tonni õuna, aga firma saab kätte vaid ligi sada tonni ubinaid.

Tartus häid asju purki pistvas Salvestis õunanappus suurt peavalu ei tekita. «Meil kulub õuna vähe, vaid paarkümmend tonni,» selgitas Salvesti juhatuse liige Priit Karp. Eestist hangib ettevõte lastetoitudesse minevad õunad, pohlasalati tegemiseks vajalikud ubinad tuuakse Leedumaalt.

Põltsamaa Felix kasutab sel aastal kokkuostetud õunu vaid veini tegemiseks. Seda peaks varsti suurtes mahutites mulksuma hakkama 75 000 – 80 000 liitrit. Müügile jõuab tänavu käima pandud vein paari-kolme aasta pärast.

Kas õunamahlast tuleb sel talvel siis suu puhtaks pühkida? «Ei, teeme ikka õunamahla kah,» kinnitas Marek Viilol. Selle tegemiseks kasutab firma varasematel aastatel valmistatud kontsentraati.

Kõrvits annab kõvasti tööd

Põltsamaa Felixi hoolega valvatud territooriumile saabub praegu üks suur veoauto teise järel, kõigil lastiks kõrvitsad.  

Sel sügisel pistab Põltsamaa Felix purki ligi 1500 tonni kõrvitsat. Selle töö tegemiseks on firma juurde palganud ligi 80 inimest. Imestada pole midagi, sest kõrvitsad kooritakse käsitsi.

Masinatööd on kõrvitsateo juures niipalju, et enne koorimist lõikab üks masin kõrvitsa kaheksaks tükiks ja pärast koorimist teeb teine masin sellest kuubikud.
Felixi kõrvitsast ligi 90 protsenti läheb kaubaks Soomes ja Rootsis. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles