Juukseföön süttis ja põles heleda leegiga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinlanna Liisa põlenud föön vannitoas kapil.
Tallinlanna Liisa põlenud föön vannitoas kapil. Foto: Erakogu

Kuigi nii müüja kui ka elektririistade maaletooja imestavad fööni süttimise üle ja ütlevad, et seda ei tohtinuks juhtuda, leidis selline ohtlik juhtum Tallinnas ühes Pirita eramus siiski aset.
 

Kui Liisa (21) oli ühel päeval juuste föönitamise lõpetanud ja fööni nupust välja lülitas, vannitoas kapile pani ja kõrvaltuppa läks, ei osanud ta aimata, millise šoki ta napi veerandi tunni pärast saab.

Kui neiu suitsu ja vingu peale kohale jooksis, oli föön juba üleni leekides. Et maja tuleroaks ei läheks, jooksis ta põleva riistapuuga trepist alla, et see õue visata. Teekonnal tilkusid sulavat plastmassi täis nii trepp kui vaibad.

Pere juurdleb nüüd, kuidas niisugune asi üldse juhtuda sai. Mis oleks siis saanud, kui peretütar oleks pärast föönitamist kodust lahkunud, ei taha keegi mõelda.

Liisa ostis elektrilise juuksekuivatusriista suvel Haapsalust Kastani kauplusest. Kuna ta polnud säilitanud ei karpi ega ostukviitungit, ei saa ta kelleltki kahjutasu nõuda. Ja kuna föön on pea täielikult põlenud, ei saa sellelt enam ka marki välja lugeda. Tarbija24 otsustas asja siiski uurida.

Kastani poe juhataja Ulvi Sepp ütles, et tõenäoliselt oli tegu kampaania korras müüki võetud Austria päritolu juuksefööniga Elenore, mille maaletoojaks firma Oksalan.

Föön maksis 199 krooni ning pood müüs neid kümmekond. Tagasi pole seni ühtegi toodud. Tõsi, maaletooja on Sepa sõnul juba pikemat aega kadunud. Poejuhataja lubas, et kui ostja leiab mingigi märgi ostutehingust, saab ta põlenud fööni raha igal juhul tagasi.

Hulgifirma Oksalan müügijuht Dmitri Arhipenko pani süttimist väga imeks, sest tegu on Austria firma toodanguga, mis peab vastama euronõuetele. «Defektiga toote müümine poleks kindlasti meie huvides,» lausus ta. Enda vahendatud kaubast mainis Arhipenko vaid veekeetjaid, mille spiraal on põlema läinud.

Päästeameti andmetel on elektrilistest kodumasinatest kõige sagedamini süttinud külmkapid, televiisorid ja pesumasinad. Enamasti on elektrijuhtmed kas vananenud või katkised või on seade ise juba liialt vana. Süttimise põhjuseks võib ka olla mõni tootmisdefekt, mis võis ka kõnelausel föönil olla. Teiseks põhjuseks on tihtipeale masina vale kasutamine.  

Mida fööniloost õppida? Esiteks tuleks elektriseadmed pärast kasutamist, eriti aga pikemaks ajaks kodust lahkudes vooluvõrgust lahti ühendada. Teiseks tuleks alati säilitada ostukviitung ja seadme kasutusjuhis hoolega läbi lugeda. Kolmandaks tasub kodumasinaid kasutades üldse väga ettevaatlik ja tähelepanelik olla.

Tuli lahti

Põlengud, mille on põhjustanud elektriseadmed

2009 – 154 tulekahju

2010 – üheksa kuuga 105 tulekahju

Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles