7 soovitust koerte äikesehirmu vähendamiseks ja vältimiseks

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike
Äike Foto: SCANPIX

Suvi toob endaga sageli kaasa äikesetormid, mis paljudele koertele hirmu tekitavad. Äikesetormi foobia all kannatavad koerad võivad tõsiselt vigastada nii ennast kui laastada ümbruskonda, kus nad parasjagu viibivad.

Suure hirmuga üritavad koerad end peita või põgeneda, mis võib lõppeda lõhutud küünte, rebendite, katkiste hammaste, muude vigastuste  või hoopis lõhutud seinte ja mööbliga.

Portaal koeratoit.ee jagab mõningaid soovitusi äikesehirmu vähendamiseks ja vältimiseks:

1. Tegelege probleemiga võimalikult varakult. See, et koer endast täielikult välja ei lähe, ei tähenda veel, et probleemi ei oleks ja loom ei kannataks. Kuna äikesetormi foobiat peetakse koertel progresseeruvaks käitumuslikuks haiguseks, ei tohiks selle tundemärke eirata. Selline käitumine süveneb aasta-aastalt ja läheb aina hullemaks.

2. Pakkuge koerale maiuseid ja põnevaid mänge. Selline meetod on tõhus, kui probleem on alles algusjärgus (eriti kutsikate puhul). Hea, kui koer seostaks pauke ja tugevaid helisid millegi väga positiivsega. Koer õpib nii, et paugud seostuvad maiuse või mänguga ning unustavad probleemi.

3. Lubage koeral olla peidus. Peitu pugemine on koerte loomulik kaitsekäitumine. Harjutage koera varakult puuriga. Puur on koera jaoks turvaline koht, kuhu peituda, kui miski neid hirmutab või kui nad on väsinud. Eriti turvaline on puur koerale võõras kohas viibides.

4. Vaigistage hirmutav müra. Võimaluse korral viige koer suletud ruumi, kuhu müristamine kõige vähem kostub (panipaik, vannituba). Lisaks võite panna mängima muusika. Käituge ise rahulikult.

5. Käitumisteraapia. Mõnikord on võimalik koera hirmu vähendada spetsiaalsete äikesetormi heliga CD plaatide abil. Harjutage nendega koera perioodil, mil äikest ei ole. Alustage vaiksemate helidega, samal ajal koeraga midagi väga positiivset tehes (maius, mäng). Tasapisi harjutades saab heli järk-järgult tugevamaks keerata, kuni lõpuks ei häiri koera ka tugevad helid.

6. Pidage nõu oma loomaarstiga. Tänapäeval on ka käsimüügis palju erinevad rahustavaid vahendeid, mis ei ohusta koera tervist ega pane ka koera tundideks uimaselt nurka lebama.

7. Pöörduge käitumisspetsialisti poole. Kui tundub, et miski ei aita, ei maksa käega lüüa ega koera hätta jätta. Otsige abi  loomade käitumisnõustajalt – veterinaarilt või koerte koolitajalt. Koera on võimalik aidata erinevate treeningmeetodite ja individuaalse nõustamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles