Aktiivse sotsiaalelu üllatav kasutegur

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtlemine aitab kauem elada.
Suhtlemine aitab kauem elada. Foto: Diego Cervo

Head uudised ekstravertidele: suhtlemine on enamat kui mõnus ajaviide.

Sõprade ja perega veedetud kvaliteetaeg mängib olulist rolli pikaealisuse tagamisel, vahendab huffingtonpost.com. Värske uuring kinnitab tugevat seost sotsiaalse käitumise ja oodatavate eluaastate vahel.

Kohtudes inimesega näost näkku vallandub meie kehas hulk bioloogilisi protsesse. Organism hakkab vabastama rohkem selliseid hormoone, mida seostatakse parema tervisega. Uuringu eestvedajate sõnul on teada, et näiteks mehed, kellel on hästi toimivad lähisuhted ning kes panustavad meeleldi meeskondlikesse ettevõtmistesse, taastuvad südamerabandusest paremini oma sotsiaalsete suhete, mitte ravimite najal. 

Siiski ei mängi hea tervise tagamisel rolli vaid kõige lähedasemad suhted: suurendades enda igapäevaste silmast silma kontaktide ja verbaalsete kokkupuudete arvu, tunneme end keskmisest paremini ja rõõmsamini. See kehtib ka lehemüüjate ja ettekandjatega suhtlemise kohta – heast suhtlemiskogemusest tulenev rahulolu pole kunagi liiast.

Olenemata, kuskohas inimene end introverdi-ekstraverdi skaalal paigutab, on igapäevane suhtlemine enamasti vältimatu tegevus. Iga inimene tunneb mingil hetkel vajadust suhtlemise järele (päriselus, mitte sotsiaalmeedias) ning uuringud leiavad üha enam seoseid selle positiivse mõjuga meie tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles