Suurt hulka autoomanikke ähvardab sundkindlustus

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutusel mitte olevad autod tuleb 1. oktoobriks kas registrist kustutada või neile kindlustus teha.
Kasutusel mitte olevad autod tuleb 1. oktoobriks kas registrist kustutada või neile kindlustus teha. Foto: SCANPIX

Oktoobrist lõppeb üleminekuaeg, mis vabastas liikluses mittekasutatavad sõidukid 12 kuuks liikluskindlustuse lepingust, mistõttu võivad 50 000 sõiduki omanikku seista silmitsi sundkindlustusega.

«Üleminekuaeg anti selleks, et seisva sõiduki omanikud saaks sõiduki liiklusregistrist kustutada,» selgitas Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) teatel selle juhatuse liige Lauri Potsepp.

Küll aga on tema sõnul jätnud paljud sõidukiomanikud sundkindlustuse ohu tähelepanuta – kui seaduse jõustudes oli liikluskindlustuseta üle 100 000 sõiduki, siis praegu puudutab üleminekuaja lõpp umbes 50 000 sõiduki omanikku või vastutavat kasutajat.

«Kui liiklusregistris on arvel sõiduk, mida ei kasutata, tuleb see sõiduk sundkindlustuse vältimiseks registrist kustutada,» ütles Potsepp. Kui aga sõiduk on jätkuvalt kasutuses, tuleb sõlmida liikluskindlustusleping.

Potsepa kinnitusel seisab arvestatav osa sundkindlustuse ohus sõidukeist kasutuseta. Samuti on sundkindlustuse ohus sõidukeid, mille liiklusregistri järgne omanik on müünud ega oma enam teavet sõidukist. Ta toonitab, et sundkindlustus on registripõhine – seega tuleb tähelepanelik olla ka neil, kes arvavad, et sundkindlust neid ei puuduta.

Samuti toob fondi esindaja välja, et sundkindlustust on mõistlik vältida, sest selle kindlustusmakse on tavalisest liikluskindlustusest oluliselt suurem ning sundkindlustusega sõidukiga kahju põhjustamisel tuleb kahju põhjustajal maksta 640-eurone omavastutus.

Mida teha selleks, et vältida sundkindlustuse saamist?

Vaata graafikult, kus on kõige enam sundkindlustuse ohus olevaid sõidukeid.

Allpool on test, mis aitab sundkindlustuse ohtu kindlaks määrata.

Foto: LKF

Allikas: Eesti Liikluskindlustuse Fond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles