Ikea hoiatab ohtra koguse eluohtlike kummutite eest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast seda, kui kaks last surid ümber kukkunud kummuti tõttu, on rahvusvaheliselt tuntud mööblikaubamaja Ikea otsustanud pöörata suuremat tähelepanu 27 miljoni mööblieseme turvalisemaks muutmisele.

Ikea hoiatab 7 miljoni Malm-seeria kummuti ja 20 miljoni teist liiki mööbliesemete omanikke, et seina külge kinnitamatult on need suureks ohuks lastele, kes võivad mööbli alla jäädes tõsiseid vigastusi saada, teatas USA tarbijakaitseamet eile, vahendab USA Today.

Mullu surid kaks last selle tagajärjel, et nad jäid Ikea Malm-seeria kummuti alla. Mööblikaubamaja sõnul on nad teadlikud veel kolmest surmast, mis on juhtunud alates 1989. aastast seetõttu, et inimene on jäänud mõne Ikea kummuti või riiuli alla.

Möödunud aasta veebruaris suri kaheaastane poiss seejärel, kui kuue sahtliga Malm-seeria kummut talle peale kukkus. Mullu suvel suri veel teinegi kaheaastane laps selle tagajärjel, et jäi kolme sahtliga Malm-seeria kummuti alla. Mõlemal juhul ei olnud mööbel seina külge kinnitatud.

Nii Ikea kui USA tarbijakaitseamet teavad veel 14 juhtumist, kus ümber kukkunud mööbel põhjustas inimestele vigastusi, neljal juhul oli tegemist Malm-seeria mööbliga.

Kuigi idee järgi on tegemist Ikea toodete tagasikutsumisega, on mööblikaubamaja otsustanud seekord selle lahendada sellisel viisil, et toote ostnud ei pea neid otseselt kauplusse tagasi viima, vaid neile saadetakse koju kinnituskomplekt, millega nad saavad praaktoote korralikult seina kinnitada.

Seniks, kuni need ei ole veel kindlalt seinas, soovitab Ikea mainitud kummutid viia mõnda laoruumi või teise kohta, kus need ei saaks põhjustada õnnetusi.

Ikea keti USA kaupluste kaubandusjuht Patty Lobell märkis pressiteates, et ettevõttel on väga kahju kahe surmaga lõppenud juhtumi pärast ja ta loodab, et kasutusele võetavad ettevaatusabinõud aitavad vältida edasisi õnnetusi.

USA tarbijakaitseamet on viimastel aastatel hakanud palju tähelepanu pöörama surmadele, mille põhjuseks on ümber kukkunud kummut või teler, kuna iga kahe nädala jooksul sureb seetõttu vähemalt üks laps ning lapsed saavad vigastada iga 24 minuti järel.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Elliot Kaye toonitas eile antud intervjuus, et mööblitööstus peaks pöörama rohkem tähelepanu toodete turvalisusele ning iseäranis suure vastutustundega peaks oma toodangusse suhtuma Ikea, arvestades nende suurt turuosa.

Ikea on ülemaailmselt tuntud oma odava ja minimalistliku disainiga mööbli poolest. Kaye sõnul peab mööblikaubamaja oma päritolumaal Rootsis järgima märksa rangemaid nõudeid mööblile, kuna seal on nõutud, et kogu mööbel kinnitataks võimaluse korral seina külge.

Tema sõnul on USAs seda keeruline nõuda, kuna sageli elavad väikeste lastega pered üürikorterites ja lapsevanemad ei ole ka teadlikud võimalikust probleemist.

Ikea on Malm-seeria mööblit müünud alates 2002. aastast ning nende hinnad jäävad vahemikku 72,5–181,24 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles