Lisakontroll Tallinna lennujaamas tekitas küsimusi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujaamas tuleb valmis olla ootamatusteks.
Lennujaamas tuleb valmis olla ootamatusteks. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kogenud lendaja oli hämmingus, kui Tallinna lennujaama turvatöötaja tema käekotist proove võtma hakkas. Selgitusi, millega tegu ja miks nii inimesi kontrollitakse ta ei saanud.

«Olen varem ka lennanud, aga sellist asja nägin ma esimest korda, et turvatöötaja hakkab väikse paberiga minu käekotist proove võtma,» rääkis Ungarist naasnud neiu. Tema sõnul oli tegu paari sentimeetri suuruse kleepsuga, millega turvatöötaja koti sisemusest proove võttis. «Mida nad kontrollivad, jäigi mulle arusaamatuks,» sõnas naine.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailiis Aasmäe sõnul  kasutatakse juba paar aastat selliseid kontroll-lapikesi kokaiini avastamiseks käsi- ja üldpagasis. «Meie tolliametnikud teevad visuaalset reisijate profileerimist, kus võetakse arvesse erinevaid riskiindikaatoreid ja riskianalüüsi sõltuvalt nende reisimarsruudist,» selgitas ta.

Aasmäe sõnul suhtuvad reisijad reeglina tollikontrolliga seotud toimingutesse mõistvalt, sest «tolliametnik teeb oma tööd inimeste heaolu ja turvalisust silmas pidades».

Peamiselt leiab toll keelatud kaubana narkootilisi aineid, deklareerimata sigarette ja alkoholi, relvi, intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa ja ohustatud looma- ja taimeliike.

Selle aasta 1. märtsist karmistusid Euroopa Liidus nõuded käsipagasi turvakontrollile ja  lisandus lõhkeaine jälgede avastamise seadmega proovi võtmine.

«Olenevalt kontrollpunkti koormusest, aga jõudu mööda – ja kindlasti kui reisija julgestustööaja käest küsib – informeerime, mis analüüsiga on tegemist,» kinnitas Tallinna lennujaama pressiesindaja Margot Holts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles