Seitse soovitust liitiumaku eluea pikendamiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple soovitab oma mobiili mitte jätta külma ega kuuma kätte.
Apple soovitab oma mobiili mitte jätta külma ega kuuma kätte. Foto: Reuters

Et nutiseadme aku kauem kestaks, pakub EMT mõningaid soovitusi.

•    Apple‘i kindel nõuanne on, et väga oluline on mitte jätta nutiseadet sooja autosse, päikese kätte või muusse sooja kohta seisma. See mõjub aku jõudlusele ja kestvusele halvasti. Optimaalseks töötemperatuuriks toob Apple 0-35 kraadi Celsiust. Ka miinus kraadid mõujuvad halvasti akule, aku mahtuvus väheneb ja seade võib välja lülituda.

•    Liitiumakusid soovitatakse laadida toatemperatuuril.

•    Kui plaanid nutitelefoni või tahvelarvuti pikemaks ajaks seisma jätta, siis on soovitav laadida aku enne umbes 40-50 protsendi täituvuseni. Nii püsib aku heas seisukorras.

•    Päris lõpuni seadme tühjaks kasutamist tuleks võimaluse korral pigem vältida. See ei mõju akule hästi. Kui tühja akuga seade pikemaks ajaks seisma jääb, võib aktiveeruda kaitsemehhanism, mis aku püsivalt välja lülitab. Selline aku tavalaadijaga enam laadima ei hakka ja tuleb teha aku vahetus. Igapäevaelust on näide, kus nutitelefonile piisas ühest ööst täiesti tühja akuga, et hommikul enam telefoni laadima saada ei õnnestunud. Enamasti küll läheb vaja pikemat perioodi, et seadme aku ennast tühjana välja lüliks.

•    Nutitelefonide ja tahvelarvutite laadimiseks on soovitav kasutada tootja originaallaadijaid, sest need sobivad kindlasti ja tagavad vigadeta töö. Laadimisel tuleb kasutada sama seadme originaallaadijat, kuigi pistikud on samad ja pinge on sama siis erinevus on voolus. Erinevad seadmed vajavad erinevat voolu laadimiseks. Kui kasutatakse võõrast laadijat siis ei saa tagada antud seadme aku maksimaalset tööd (aku kestvust).

•    Osadel nutiseadmetel on ümber võrdlemisi paksust materjalist ümbrised ja kaaned. Heaks näiteks on siin iPad tahvelarvuti. Tavakasutusel püsib seade parajalt soe, kuid kui vaadata filme või mängida suure nõudlusega mänge, läheb iPad üpriski kuumaks.  Eriti, kui ümber on nahast või kunstnahast kaaned. Sellisel juhul on mõistlik kaaned eemaldada, et seade saaks õhku ja jahtuks paremini. Liigne kuumus ei mõju hästi ja aku saab rutem tühjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles