Koeraga grillõhtule: mida peaks teadma?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vältige koerale ribide, kontide ja liigsoolase toidu andmist. Koerale annavad aga pikaks ajaks ohutut tegevust närimiskondid
Vältige koerale ribide, kontide ja liigsoolase toidu andmist. Koerale annavad aga pikaks ajaks ohutut tegevust närimiskondid Foto: SCANPIX

Portaal vets-now.com annab nõuandeid, kuidas lemmikuga ohutult grillipidu pidada. 

Peotoit pole loomadele – Nii väga kui me ei tahaks koos neljakäpalisega peomeeleolu ja toitu jagada, tuleb hoida toit ja jook lemmiku käpa- ja suu-ulatusest eemal. Kondid võivad tekitada lämbumisohtu. Kõrge rasvasisaldusega toidud võivad tekitada pankreatiiti ehk kõhunäärme põletikku, mis võib olla surmav. Vältima peab liigsoolaseid toite, mis võivad tekitada kõhulahtisust, oksendamist ja palavikku. Koertele ei tohiks anda kanatiibu, ribisid, krõpsu, viinamarju, šokolaadi, alkoholi ega sibulat.

Liigne agarus on ogarus – Särisevatele vorstikestele on raske vastu panna ja koertel on kombeks kogu hea kraam korraga alla neelata. See tekitab dehüdratsiooni ning maohaavandeid.

Küpsetatud kondid pole koertele – Võib tunduda, et koerad on loodud konte sööma aga see pole nii. Kondid ei ole koera toit. Hamba all katki minevad kondid võivad tekitada lämbumist.

Lõhnaküünlad, väetis, umbrohumürk ja muu seesugune sisaldab kemikaale ning on nii inimesele kui loomale mürgine.

Hoia prügil silm peal – Loomadele, eriti koertele, meeldib prügikastis nuusutamas käia ja kui vähegi võimalust, midagi põske pista. Nii võib kogemata kaubaks minna rasvaga kaetud foolium, plastmassnõud ning tikud, mis on loomale ohtlikud.

Hoia lemmikul silm peal – Pidudel kaob ajataju ning juttu jätkub kauemaks. Sel ajal võib pere neljakäpaline aga omapäi uitama minna. Looma võiks igaks juhuks tuppa jätta, kus ta saab melust puhata ja rahuneda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles