Kuidas sobitada veine ja kodumaist juustu?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvaliteetsete veinide juurde sobivad ka Eestis valmistatud juustud.
Kvaliteetsete veinide juurde sobivad ka Eestis valmistatud juustud. Foto: Peeter Langovits

Sommeljee August Alop käis Valio Atleedi 25 juubeli auks korraldatud üritusel välja mõned näpunäiteid, kuidas sobitada veine Eestis valmistatud juustudega.

  • Magusa mekiga Emmentali tüüpi juustu juurde pakuks ekspert näiteks Tšiili Pinot Noir viinamarjadest valmistatud nooremat marjast veini. Nii juust kui vein on kergelt magusad ja täiendavad teineteist.
  • Tavalise võileivajuustu juurde nagu Atleet Gold, mis pole küll veininautlejate jaoks esimene valik, leidub samuti sobilikke veine. Lihtsa juustu juurde tuleks valida vein, mis juustu maitset võimalikult vähe lämmataks. Alopi soovituse järgi sobiks kõige paremini valge kuiv või poolkuiv vein. Alsace Pinot Blanc või Itaalia päritolu Pinot Grigio viinamarjast tehtud vein oleksid parimad variandid.
  • Pikalt laagerdunud ja intensiivse aroomiga Gouda juustu täiendab kvaliteetne ja küps punane vein, näiteks Burgundia päritolu Pino Noir. Alop tõi Gouda juustu välja ka oma lemmikuna, mis sobib hästi veini kõrvale.
  • Veiniga sobib tema sõnul suurepäraselt ka kõva, kuiv ja tugeva maitsega parmesani juust. Intensiivse maiste tõttu nõuab see juustutüüp enda kõrvale ka tugeva mekiga punast veini. Näiteks sobib hästi kuiv, kuid rikkaliku aroomi ja maitsega Piemonte punavein Barbera viinamarjast.
  • Hamba all kriuksuva juustuleivaga, mida serveeritakse traditsiooniliselt koos murakamoosiga, sobitaks Alop poolmagusa Saksa Rieslingu tiitliga spätlese või auslese. Siinkohal andis sommeljee ka lihtsa näpunäite – mida väiksem on veini alkoholiprotsent, seda magusamat maitset on oodata. Kui juustu on lisatud salatisse, sobiks paremini sama veini poolkuiv variant.
  • Sinihallitusjuustu puhul valis asjatundja juustu intensiivsele ja soolakale maitsele vastu töötava magusa valge veini Prantsusmaalt Chenin Blanc viinamarjadest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles