Veel üks põhjus, miks sööd liiga palju

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva inimesed kipuvad sageli liialt palju sööma.
Tänapäeva inimesed kipuvad sageli liialt palju sööma. Foto: Panther Media

Kui tahaksid isegi pärast söömist veel midagi näksida, ei pruugi ülesöömise soov tulla mitte tahtejõu puudusest, vaid teatud hormooni vaegusest. 

Kui hiirtel vähendati hormooni GLP-1 kogust närvisüsteemis, hakkasid nad sööma suure rasvasisaldusega toitu isegi siis, kui nad olid juba enne söönud, kirjutab väljaanne newsmax.com 

GLP-1 on aminohapete järjestused, millel on palju funktsioone ning sealhulgas mõjutavad nii hiirte kui ka inimeste toitumiskäitumist. Nende abil saame aru, kui oleme söönud piisavalt.

Rutgers Robert Wood Johnsoni meditsiinikooli uurijad jõudsid järeldusele, et kui hiirtel oli GLP-1 defitsiit, jätkasid hiired söömist ka pärast seda, kui nad olid saanud toidust piisavalt kaloreid. Samuti eelistasid nad selle defitsiidi tõttu suurema rasvasisaldusega toitu. Kui aga suurendati hormooni kogust organismis, sõid hiired taas vähem. 

See hormoon kontrollib ka alkoholi, uimastite ja nikotiini mõjul käitumist ning uurijad loodavad, et nende töö aitab mõista, kuidas mõjutada seda hormooni nii, et see suudaks mingit rolli mängida ka sõltuvust tekitavate ainetega seotud käitumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles