Taanlased söövad ohtralt peagi lõppeva säilivusajaga tooteid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupoes ostlemine.
Toidupoes ostlemine. Foto: SCANPIX

Taanlased on hakanud rohkem väärtustama peagi lõppeva säilivusajaga tootede ostmist, et vältida nende raiskuminemist. See trend on viimastel aastatel aina hoogu saanud.

Taani põllumajandus- ja toidunõukogu väitel on toidu raiskamine viie aasta jooksul 25 protsendi võrra vähenenud, vahendab The Local.

Taani suurimad jaemüügiettevõtted Dansk Supermarked ja Coop on tähele pannud trendi, mil taanlased on hakanud aina enam ostma toiduaineid, mille säilivusaeg hakkab lõppema. Neid tooteid müüakse kauplustes tavaliselt soodushinnaga. See teeb Taanist riigi, kus kauplusekettide tähelepanu toidujäätmetele on üks suurimaid Euroopas, selgub Taani kaubandusajakirjast.

Signe Frese Coopi ettevõttest ütles, et säilitustähtajale lähenevad tooted kaovad poelettidelt kiiresti ning supermarketite ketid suudavad need kõik enne sulgemist maha müüa.

«Alustasime toidujäätmete tekkimise vastast võitlust mõni aasta tagasi. Sellest saati oleme näinud positiivset tagasisidet ning lausa nõudlust säilivusajale lähenevatele toodetele,» selgitas Frese.

Ka Dansk Supermarkedi kommunikatsioonijuht Maja Lindstrøm Sejersen on märganud klientide rõõmu seesuguste soodushinnaga toodete üle. Tema sõnul visatakse kauplustes ära 10-20 protsenti vähem puu- ja juurvilju ning 50 protsenti vähem leiba võrreldes mõne aasta taguse ajaga.

«See võib tunduda vaid väikse muutusena, ent meie kliendid hindavad seda ning kellelegi ei meeldi ju tegelikult ära visata toitu, mis on veel söömiskõlblik,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles