Teadlased avastasid uue maitse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Panther Media

Lisaks seni tuntud põhimaitsetele on teadlased avastanud uue maitse, milleks on fat ehk rasvane maitse. 

Teadlaste sõnul võib see avastus muuta toiduainetööstust ning mõjutada seda, kuidas me sööme, kirjutab thenewdaily.com.au.

Seni oli neli põhimaitset: magus, hapu, soolane ja mõru. Seejärel avastasid teadlased viienda maitse – umami, mis pärineb jaapani keelest ning see maitse jääb soolase ja vürtsika vahepeale. Eriti hästi on seda tunda trühvlite, liha ja anšooviste puhul.

Nüüd on aga teadlased jõudnud seisukohale, et inimesed suudavad tunda eraldi maitsena ka rasvast maitset. USAs asuva Purdue ülikooli uurijad selgitasid välja, et inimeste maitsepungakesed toimivad rasva puhul samamoodi nagu eespool välja toodud põhimaitsetega kokku puutudes. 

Uuringus osalejatele söödeti põhimaitseid ning rasva ning paluti neid kategoriseerida. Nad suutsid eristada rasva teistest maitsetest ning see pani uurijad uskuma, et nad on avastanud midagi toiduainetööstust muutvat. Nii nagu on varem riputatud supile soola, saab tõenäoliselt varsti lisada näiteks köögiviljadele ka rasva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles