Turvalisim on poodelda Põhja-Eesti suuremates kauplustes

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriseadmed
Elektriseadmed Foto: SCANPIX

Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) erinevate Eesti kaubanduskeskuste ja suuremate kaupluste elektriseadmete kontroll näitab, et valdavas osas kauplustes nendega probleeme ei ole.

TJA järelevalve senised tulemused näitavad, et üle 70 protsenti kontrollitud seadmetest on täiesti korras ja neile on tehtud audit, vahendab amet. Puudustega seadmete puhul on peamiselt rikutud auditi ja käidukorralduse nõudeid.

«Meie laiemaks eesmärgiks on jõuda niikaugele, et suure avaliku kasutusega hoonetes nagu seda on muuhulgas ka kaubanduskeskused ja kauplused, oleks elektriohutus tagatud,» sõnas TJA ehitus- ja elektriosakonna juhataja Ahto Tuuling. Kontrolli jätkatakse kindlasti aasta lõpuni, vajadusel ka kauem.

Seni on elektriseadmeid kontrollitud Harjumaal ja Tallinnas, Tartumaal, Pärnumaal ja Ida-Virumaal. Praeguste kontrollide tulemuste põhjal on korras ja positiivse audititulemusega üle 70 protsenti kõikidest kontrollitud paigaldistest, Harjumaal ja Tallinnas on vastav näitaja 80 protsenti ning Tartus 63 protsenti. Ameti kinnitusel on tuvastatud puudustest on paigaldiste omanikke teavitanud ning osadel juhtudel tehtud ka ettekirjutus.

Ameti sõnul võib elektripaigaldise kasutusele võtta ja kasutada üksnes juhul, kui see vastab kõikidele nõuetele ja sellele on tehtud audit, mille järeldusotsuse kohaselt on elektripaigaldis tehniliselt korras ja kasutamiseks ohutu. Nõuetele vastavuse eest vastutab paigaldise omanik või valdaja, kes peavad muuhulgas korraldama elektripaigaldise auditi ja tagama nõuetekohase käidu. Nõuded elektripaigaldistele tulenevad seadme ohutuse seadusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles