Kuidas valida valgustit?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühest-kahest dekoratiivsest valgustist väikeses ruumis on küll.
Ühest-kahest dekoratiivsest valgustist väikeses ruumis on küll. Foto: SCANPIX

Head valgustit ei pane me tähele, sest ta valgustab õiges mahus vastavalt ruumile ja näeb kena välja, nii et silm lausa puhkab.

Õige valgusti valimine ei olegi nii lihtne kui esmapilgul paistab. «Lähtuda tuleb sellest, kus ja kui palju valgust on vaja, et ruumides oleks ohutu liikuda, hea töötada ja mugav olla,» soovitab K-rauta sisekujundaja Merike Hirvoja.

«Valgustid jagunevad laias laastus funktsionaalseteks ja dekoratiivseteks. On ka sellised, milles on mõlemad omadused ühendatud.»

Ühtlane valgus väsitab

Erinevate valgusallikatega saab muuta ruumi meeleolu vastavalt vajadusele kas hubasemaks, töötegemiseks sobivaks või puhkamiseks meeldivaks. Paraku valgustatakse reeglina tuba ühtlase hajutatud üldvalgusega, olgu see plafoon-, ripp- või muu üldlaevalgusti.

Liiga ühtlane valgus võib aga hajutada tähelepanuvõimet ning väsitada silmi. Ka hubasuse võib sel juhul unustada.

Hubasus sünnib läbi valguse ja varjude mängu – inimesele tähtis ese või tsoon on valgustatud, muu osa ruumist on varjus. Sellise efekti saavutab kasutades seinapealseid kohtvalgusteid või süvistatavaid valgusteid.

«Põhjamaades ja ka Eestis eelistatakse enamasti soojemat tooni valgustust. Siin on otsene seos kliimaga, me vajame alateadlikult ruumides soojaaistingut - päikest on ju nii harva,» selgitab Hirvoja.

Muutused on kulukad

Valgustusega võiks hakata tegelema varakult ehk juba siseviimistluse planeerimise ajal, sest hiljem on muutusi teha väga keeruline ja kulukas.

«Näiteks võite hiljem vaimustuda põrandasse süvistatavatest valgustitest, kuid põrand on juba ammu valatud ja valmis – seega tuleb neist loobuda,» ütles Hirvoja.

Valgustit valides tuleb läbi mõelda, mis laadi tegevusi ruumis tegema hakatakse. Kas tarvis on ühtlast või suunatud valgust? Kuidas mõjutavad valguse hajumist sisekujunduses kasutatavad materjalid? Need on vaid mõned näidisküsimused, mis vajavad vastust enne valgusti ostmist.

Nii näiteks jaotub lakke suunatud valgus peegeldumise teel ühtlaselt, kuid see ei sobi käelisteks töödeks, nagu kudumine või tikkimine ja nõude pesemine. Kööginurgas kiputakse unustama, et lambi eesmärk on valgustada töötasapinda, mitte rippuda laes. Samuti ei piisa ühtlasest laevalgusest lugemiseks, kirjutamiseks ja õppetööks.

Kõik algab esikust

Esiku valgustus on ülitähtis, sest pime esik on täiesti ebasõbralik ja ebapraktiline. Siin tuleb eelkõige arvestada vajadusega piisava tugevusega üldvalguse järele, suuremas esikus võib olla ka kohtvalgusteid.

Elu- ja söögituba ning magamistoad on ruumid, kus peaks kõigepealt tagama hea üldvalgustuse, mida täiendatakse tube õdusamaks muutvate põranda- ja seinavalgustitega.

Köögis tasuks talitada aga vastupidi, valides kõigepealt valgustid tööpindadele ja alles seejärel otsustada, mida teha üldvalgustusega.

Lastetoas on eelkõige oluline hea üldvalgus. Hoiduma peaks valgustitest, mille pirn või valgusallikas paistab lapsele otse silma.

«Tänapäeval on koolilaste töölaual arvuti juba algkoolist saadik. Töökohavalgustus ei tekita enam probleeme, osaliselt tänu kvaliteetsematele kuvaritele ja lihtsalt ümberpaigutatavatele sülearvutitele,»  lisas Hirvoja, kes soovitab arvuti juures siiski kasutada ka lisavalgustust.

Valguse võimalused:

  • ülespoole suunatud valgus teeb ruumi kõrgemaks;
  • suunatud süvistatavad valgustid võimaldavad välja valgustada pimedaid nurki;
  • ühtlane hajutatud valgus lisab ruumile avarust ja soojust;
  • valgustid ise võiks suures osas olla märkamatud, tagasihoidlikud ja peidetud;
  • ühest-kahest dekoratiivsest valgustist väikeses ruumis on küll;
  • tugev valgus toob esile kujundusvead, nõrk valgus peidab neid;
  • ruumi ilmet parandavad püstpindade valgustamine, looduslik valgus ja läbimõeldud värvivalik
  • valgus ei tohiks pimestada ega tekitada häirivaid peegeldusi.

Valgustite valikul tuleb lähtuda:

  • ruumi kavandatud tegevusest;
  • töötasapindade asukohast;
  • soovitud töötaseme kõrgusest ja valguse suunast;
  • ruumi suurusest ja viimistlusmaterjalidest;
  • valgustuse psühholoogilisest mõjust;
  • valgusti kasutegurist ja disainist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles