Eesti EXPO paviljoni on külastanud ligi 1,5 miljonit inimest

Helena Tamm
, kultuuritoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EXPO 2015 Eesti paviljon.
EXPO 2015 Eesti paviljon. Foto: EAS

Tänasega  saab läbi pool maailmanäitusest EXPO Milano 2015 ning ees seisavad veel 92 päeva.  Esimese kolme kuu jooksul on Eesti paviljoni külastanud ligi 1,5 miljonit inimest. Meie paviljon pakub  meelelahutust ja erinevaid üritusi aga veel kolme kuu jooksul.

Kolme kuu jooksul on Eesti paviljonis läbi viidud hulgaliselt üritusi ja seda on külastanud kõrgetasemelised delegatsioonid erinevatest riikidest. Kohtutud on mitmete äridelegatsioonidega, näiteks  Prantsusmaalt, Monacost ja Leedust. Eesti paviljoni on väisanud paljude riikide ministrid, sh Eesti president Toomas Hendrik Ilves ning meie ettevõtluse- ja kultuuriminister. 

Juuni alguses toimus Eesti rahvuspäev ja Eesti turismisektori seminar kohalikele turismiajakirjanikele ning turismitööstuse esindajatele. Juuli alguses toimunud transpordi- ja logistikaseminaril käisid kohalikud Itaalia ettevõtjad, kellele tutvustati meie teenuseid ning ärivõimalusi. Muuhulgas on korraldatud paviljonis meelelahutusüritusi, näiteks Eesti orkestrite ja ansamblite kontserte ning toimus Embassy of Fashion moeetendus.

Augusti alguses on Eesti rukkipäevad, tähistatakse ka taasiseseisvumispäeva ja Eesti grillipäeva. Taaskord seatakse üles kiiking ja septembris toimub kiikingu maailmarekordi püstitamise katse. Septembris on kavas ka Eesti käsitööõllede festival. Oktoobris väisab aga Eesti paviljoni peaminister Taavi Rõivas, toimuvad Robotexi üritused ja IT-konverents. Lisaks on plaanis mitmete Eesti ansamblite ja DJ-de esinemised.

Täienemas on ka püsinäitus «Head Eesti asjad». Alates augustist on paviljoni kolmes pesakastis eksponeeritud Eesti Kunstiakadeemia tudengite ideed. Kahe kasti ülesehituses on üliõpilased keskendunud maailmanäituse peateemadele – toit ja loodus ning kolmandas kastis saab nautida Eestimaa talve. Alates septembrist on Eesti teaduse kastis oma väljapanekuga esitletud Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool ja Tallinna Ülikool.

Kuna pool EXPO-st on läbi saamas, siis on EAS asunud otsima Eesti paviljonile uut omanikku. Hoone on ehitatud ajutise ehitisena teraskarkassil betoonvundamendile ja uuel omanikul on võimalus seda osaliselt taaskasutada. Olemasoleva projekti alusel saab luua sarnase hoone kui tänane Eesti paviljon.

Uue omaniku ülesandeks on korraldada kõik paviljoni taaskasutamise ja krundi korrastamisega seotud tegevused (sh paviljoni demonteerimine ja transport, vundamendi lammutamine ning krundi heakorrastamine). Hoone peab olema demonteeritud ja selle alune maapind heakorrastatud hiljemalt 30. novembriks 2015. Eesti paviljoni müügi eest tasu ei küsita, kuid kõik projektiga seotud kulud kannab uus omanik. Ettepanekud ja ostusoovid tuleb esitada hiljemalt 10. augustiks 2015 kella 17-ks aadressile expo@eas.ee

Eesti paviljon on «puidust pesakastidest» koosnev kolme korrusega galerii, mis on avatud külastajatele kolme sissepääsuga, paviljoni eest, tagant ja ka külgedelt. Esimesel korrusel asub Eesti restoran ja teisel  suveniiripood. Kõige populaarsemateks atraktsioonideks on osutunud kiiged, Viks’i jalgratas, millega saab teha virtuaalse tuuri Tallinna vanalinnas, samuti tõukeratas Raybike ja terrassil olev Eesti mets.

Eesti paviljon jääb avatuks kuni 31. oktoobrini 2015 ja seda saab külastada igal nädalapäeval kell 10 –23. 140 osalevat riiki pakuvad meelelahutust ja uusi teadmisi ning põnevust igas vanuses külastajale.

EXPO Milano 2015 ametlik koduleht siin.

Eesti paviljoni ametliku koduleht siin.

Facebook Eesti keeles  #eestipaviljon

Facebook Inglise keeles #estoniaexpo2015

Instagram #estoniaexpo2015

Twitter #estoniaexpo2015

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles