Lugeja küsib: miks on vitamiinijoogid pakendatud gaasilisse keskkonda?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued Vichy vitamiiniveed
Uued Vichy vitamiiniveed Foto: Tootja foto

«Miks on pakendatud Vichy ja Ale Coqi vitamiinijoogid gaasilisse keskkonda – kas see on ikka tervislik?» uurib lugeja.

Vastab Saku Õlletehase tootmisdirektor Marika Tungel.

Vichy Vitamin on karboniseerimata jookide tootesari, kus joogi kvaliteedi tagamiseks eemaldatakse pakendist hapnik. Vastavalt EL-i sellealasele reeglistikule on toidu pakendamisel lubatud kasutada pakendusgaase ning antud juhul ongi villimisel kasutatud lämmastikku – toidu lisaaine numbrilise tunnusega E941.

Sarnaselt kasutatakse seda ka mitmete teiste karboniseerimata pudelijookide, näiteks mahlade pakendamisel, samuti ka vaakumpakendatud ja külmutatud toidu puhul. Pakendil toodud märge tuleneb Euroopa Liidu toidumärgistust reguleerivast direktiivist, mis sätestab pakendusgaasi kasutamise korral kohustuse esitada pakendil teave: pakendatud gaasikeskkonda.

Lämmastik on ohutu – seda leidub igapäevaselt kõikjal meie ümber, kuna see on õhu peamine koostisosa. Näiteks on lämmastiku ja hapniku suhe õhus ligikaudu 78 protsenti ja 21 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles